Takhle vypadá konec Vlněny. Zaměstnanci se přišli rozloučit

15. červenec 2016

Pracovali tu desítky let, teď se přišli rozloučit. Bývalí zaměstnanci Vlněny včera naposledy navštívili areál, který postupně mizí z povrchu zemského.

Navzdory vytrvalému dešti a blátivému povrchu rumiště se v prostorách někdejší Vlněny sešlo včera odpoledne osm desítek lidí. Většinou bývalí zaměstnanci, v drtivé většině případů už důchodci, se přišli naposledy podívat a místa, kam desítky let chodili denně do práce.

Obrovský areál Vlněny totiž pomalu mizí, zbourána je už asi třetina budov. Některé návštěvníky při pohledu na chátrající domy přepadla nostalgie.


VLNĚNA V ČÍSLECH
Začala se stavět v roce 1828
Má rozlohu 42 tisíc m2
Vyrábělo se tu 13,5 km příze denně
Nový areál bude stát 2 miliardy korun
Nabídne 80 tisíc m2 kanceláří
1 150 parkovacích míst

„Nastoupila jsem sem v den svých osmnáctých narozenin, 10. srpna 1959. A byla jsem tu zaměstnaná 38 let,“ konstatovala Ludmila Marvanová, která z Vlněny odcházela v půlce devadesátých let jako zástupkyně ředitele závodu 1.

„Vyrábělo se tady skoro 13 kilometrů látek denně ve 164 druzích. Vyváželi jsme látky po Evropě, dělali jsme uniformy, oblékali jsme vojáky, policisty, hasiče. Je mi hrozně líto, kdy vidím, jak ta fabrika teď vypadá. Nechali jsme tady spoustu pracovního času a to všechno je teď pryč,“ komentuje vzhled areálu.

Poslední prohlídka Vlněny před demolicí

Kromě prohlídky mizejícího monumentálního areálu se ale přišla také setkat s bývalými kolegy. Akci zorganizoval mnohaletý zaměstnanec Vlněny Oldřich Pařízek, kterému je šestaosmdesát let.

Čtěte také

„Na té ruině, kde stojíte, tam byla jídelna, kuchyň a nahoře zdravotní středisko,“ upozorňuje účastníky exkurze.

Poslední prohlídka Vlněny před demolicí

Na rozdíl od Ludmily Marvanové jej žádná nostalgie neskličuje. „Vždyť se podívejte, na naše vlastní oblečení. Kdo dnes nosí kabát, sukně, hubertus? Skutečnost je taková, že naše republika v oblasti horního odívání už nemohla konkurovat asijským státům, kde to vyrábí za babku. Navíc rekonstruovat tyhle fabriky zevnitř nepřicházelo v úvahu,“ hodnotí.

Vlněna ukončila výrobu v polovině 90. let minulého století. Od té doby už nebyl areál nikdy celý obsazený. Teď začaly bourací práce, které potrvají asi do konce listopadu.

Poslední prohlídka Vlněny před demolicí

Areál čítá čtyřicítku budov, čtrnáct z nich už je srovnaných se zemí. Bagry a další bourací technika se zakusují už i do domů, které sousedí s ulicí Dornych, takže bourání lze sledovat i zvenčí.

Na místě někdejšího oděvního gigantu má v průběhu dvanácti let výstavby vyrůst nový kancelářský komplex s podlahovou plochou 80 tisíc čtverečních metrů.

autoři: jel , ska
Spustit audio