Tisíce lidí chtějí elektronickou šalinkartu

Platební karta jako jízdní doklad. To, co možná zní jako science fiction, je od včerejška v brněnské MHD realitou. Předplatní jízdenky je možné koupit bezhotovostně v e-shopu a revizoři jejich platnost zkontrolují načtením platební karty.

Cestování hromadnou dopravou v Brně zažívá doslova revoluci. V první den roku začalo fungovat elektronické odbavování cestujících. Už od pátku se lidé mohli registrovat na internetové stránce www.brnopas.cz a v e-shopu si bezhotovostním převodem koupit předplatní jízdenku. Místo papírové průkazky jim jako jízdní doklad slouží bezkontaktní platební karta.

Start systému elektronického odbavování cestujících v brněnské městské dopravě je zatím bezproblémový. Na webovém portálu se do pondělního rána zaregistrovalo asi sedm tisíc lidí a zhruba čtyři tisíce už si v e-shopu koupily předplatní jízdenku. Na přepážkách si teď musí registrační údaje, tedy jméno, příjmení, adresu, fotografii i číslo platební karty nechat ověřit.

„Samotné ověření trvá několik vteřin, takže v případě, že je člověk zaregistrovaný, má založený účet a koupenou jízdenku a přijde jenom k ověření, je to velice rychlé,“ konstatuje šéf tarifního oddělení Vít Prýgl.

Teprve po ověření mohou cestující využít hlavní výhody, kterou elektronická roční jízdenka nabízí – vrácení přibližně třetiny kupní ceny, tedy 1 425 korun. Brněnský magistrát poskytne tuto slevu těm, kdo nedluží ve městě poplatek za odpad.

Kromě elektronické jízdenky si mohou lidé i nadále kupovat klasický papírový roční kupón – na ten ale nemohou uplatnit třicetiprocentní slevu.

Systém je zabezpečený technologií na úrovni bankovních standardů. Nikdo jiný než certifikovaná platební brána nemá přístup ke zneužitelným údajům. Číslo karet se zašifruje a dopravní podnik pracuje jen s osobními údaji a případně eviduje údaje potřebné pro nárok na slevy.

Podle pracovníků dopravního podniku zatím všechno běží hladce. Včera vyřídili několik desítek e-mailových dotazů a další dotazy určitě přijdou dnes – elektronickou poštou i telefonicky. A samozřejmě se lidé mohou ptát i osobně na přepážkách.

autor: gaj
Spustit audio