Tradiční živý betlém v Rajhradě na Brněnsku přilákal stovky diváků

26. prosinec 2012

Kolem stovky účinkujících a řádově několik set diváků přilákal letošní živý betlém v Rajhradě na Brněnsku. Přes nepřízeň počasí ho na nádvoří tamního benediktinského kláštera připravili místní farníci už po dvanácté. Zapojili se do něj účinkující všech generací - od těch nejstarších až po živé sedmiměsíční Jezulátko.

„Je to něco, co mohou nabídnout v době vánoční druhým. Je to kus štědrosti z jejich strany, že mohou potěšit druhé. Já jsem z toho nesmírně nadšená a vždycky mi u toho docházejí slova,“ řekla Magda Mlejnková, hlavní organizátorka rajhradského živého betlému.

Zvláštností rajhradského betlému je, že svatou rodinu představují od počátku výhradně skuteční manželé se svým několikaměsíčním dítětem ze zdejší farnosti. Ne vždy to ovšem je chlapec - také letos nejdůležitější roli obsadila sedmiměsíční Terezka Langová.

Ježíškovi se přicházeli  poklonit i vesničané v krojích

„Dostali jsme nabídku zhruba před měsícem. Rádi jsme pak souhlasili, samozřejmě. V rajhradském betlémě hraju celou dobu jeho existence ponocného. Vím jak probíhá. Žádné velké přípravy nebyly nutné. Za ty roky jsem to stačil odkoukat,“ uvedl otec dítěte a představitel svatého Josefa Zbyněk Lang.

Čas do začátku si děti krátily  pozorováním živých oveček

V začátcích tradice živého betlému v Rajradě byla hlavní organizátorka Magda Mlejnková odkázána na spolupráci rodinných příslušníků a nebližších známých. Od té doby okruh účinkujících každým rokem roste.

Jesličky jsou zatím ještě prázdné

Myšlenka živého betlému sahá do daleké minulosti. Zřejmě vůbec prvním ztvárněním svatých jesliček byla noční hraná scéna připravená roku 1223 v Itálii svatým Františkem z Assisi. Teprve později nahradily skutečné lidi figurky ze dřeva a jiných materiálů.

autor: hol
Spustit audio