Trénink v mrazáku se vyplatil. Vabroušek vyhrál maraton na severním pólu

Triatlet a milovník extrémních závodů Petr Vabroušek vyhrál nejstudenější maratonský závod na světě. 42kilometrovou v okolí severního pólu zvládl za téměř 4 a půl hodiny při teplotě -29 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vabroušek při tréninku na North Pole Marathon

Petr Vabroušek při tréninku na North Pole Marathon | Foto: Facebook Petra Vabroušky

41letý Petr Vabroušek se s maratonskou tratí pral 4 hodiny a 22 minut. Velkou překážkou byly podmínky v okolí severního pólu. Teplota klesala až k minus třiceti stupňům, běh znepříjemňoval i vítr o rychlosti 20 kilometrů v hodině.

North Pole Marathon musel být právě kvůli nepříznivému počasí několikrát odložen, původně se měl běžet už ve středu. I proto český závodník nemohl útočit na traťový rekord, který je téměř o hodinu lepší.

I tak ale triatlet ze Zlína doběhl do cíle s obrovským náskokem. Druhý Australan Douglas Wilson doběhl extrémní závod až po pěti hodinách, sedm minut před třetím Slovákem Danielem Palkem. Mezi ženami vyhrála Australanka Heather Hawkinsová.

Závody v extrémním chladu jsou Vabrouškovou specialitou. Už v roce 2013 vyhrál stokilometrový ultramaraton na Antarktidě, na letošní výkon se připravoval v mrazírnách u Uherského Brodu.

 

Čtvrtek-pátek: poslední přípravný den na Špicberkách jsme zařadili 40 minut svižného rozběhání a 30 minut plavání v mí...

Posted by Petr Vabroušek on 10. duben 2015

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme