Tříletá Nikolka má leukémii. Rodině má pomoci nedělní sbírka

Nesmí mezi děti a čtyřikrát týdne podstupuje nepříjemnou chemoterapii. Tříletá Nikolka trpí leukémií. V neděli budou lékaři ve Starém Lískovci pro ni i další nemocné hledat nové dárce kostní dřeně.

V neděli vyrazí zdravotníci z Transfuzního oddělení z Fakultní nemocnice Brno do ulic. Ve Starém Lískovci budou hledat nové lidi do registru dárců kostní dřeně. Ročně v Česku onemocní stovky lidí poruchami krvetvorby. Nejčastější nemocí je leukémie. S tou bojuje i tříletá Nikolka z Brna.

Teď si hraje na prolézačkách v areálu Dětské nemocnice v Brně. Navzdory teplému počasí má na sobě bundu a přes ústa a nos roušku. Má za sebou další dávku chemoterapie. Jednu ze čtyř, kterou každý týden dostane.

Nemoc u děvčátka propukla krátce před třetími narozeninami. Trpí akutní lymfoblastickou leukémií, tedy onemocněním krvetvorby.

„Bojujeme od března. Byly dny, kdy ráno zjistila, že jdeme do nemocnice a plakala celou cestu až sem. Teď už je to lepší. Pláče až přímo u chemoterapie, ale pláče,“ říká Nikolčina maminka Lenka Přikrylová.

Zeslábla tak, že se učila znovu chodit

Začátky léčby byly pro holčičku velmi náročné. „Dostala zánět střev a zánět průdušek. Celá zeslábla, protože skoro vůbec nejedla a v podstatě se potom znovu učila chodit,“ vzpomíná Přikrylová.

Nikolka je extrémné náchylná k nemocem. Musí proto všude mimo domov nosit roušku. Mezi své vrstevníky nesmí vůbec. Ani na místa, kde se shromažďuje větší množství lidí, jako jsou třeba obchodní centra.

Její léčba je rozdělená do několika bloků a celkově by měla trvat šest až devět měsíců.

Lenka Přikrylová věří, že lékaři její dcerce pomůžou. „Vidím to tak, že se vyléčí a bude zase veselá zdravá holčička, která bude moct mezi děti a bude si užívat všechno, co si děti v jejím věku užívají,“ věří.

Nikolku a ostatní nemocné s poruchou krvetvorby můžou lidé přijít podpořit v neděli na vícegenerační hřiště ve Starém Lískovci. Dárcem kostní dřeně se může stát každý dospělý člověk bez závažnějších zdravotních potíží. Lidé můžou přispět i finančně. Rodina Nikoly totiž žije jen z jednoho příjmu.

„V nadační sbírce teď máme 75 tisíc korun. Doufáme, že když rozpečetíme kasičku, která poputuje mezi lidmi a návštěvníky, zvýší se tato částka na 100 tisíc,“ říká pořadatelka akce Veronika Opluštilová.

autor: mav
Spustit audio