Účastníky brněnského městského plesu přivítal ironický potlesk

15. leden 2012

Procházet asi stočlenným davem ironicky tleskajícím a provolávajícím slávu museli v sobotu večer návštěvníci Reprezentačního plesu města Brna. V Mahenově divadle se sešla řada politiků a podnikatelů.

Protestující přišli vyjádřit nesouhlas s kulturní politikou města, kterou letos postihly citelné škrty. Přicházejícím účastníkům plesu nabízeli demonstranti chléb a sůl. Na místě byla ochranka i městská policie, k žádnému incidentu ale nedošlo.

Protestující instruoval jeden ze svolavatelů celé akce Matěj Hollan, jehož jméno je v poslední době spojeno především s recesistickým webem Žít Brno. „Chceme vyjádřit poděkování představitelům města a divadla za to, co všechno udělali dobrého minulý rok pro kulturu v Brně,“ uvedl Hollan.

Špalírem prošlo během asi tři čtvrtě hodiny několik desítek hostů. Ti zachovali dekorum i úsměv na tváři. Primátor Roman Onderka si stejně jako většina ostatních nabízených chléb vzal, akci ale komentovat nechtěl. Jeho náměstek Oliver Pospíšil byl sdílnější. „Už dosahujeme úrovně vídeňského plesu v opeře,“ dodal pobaveně.

Ostrý nesouhlas vyjádřil ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák, jeden z terčů protestů. Právě on je totiž obviňován z toho, že chtěl na několik měsíců zavřít operu. Zdůraznil, že ples je hrazen výhradně ze vstupného a ze sponzorských příspěvků a první dva ročníky vynesly dohromady milion korun na charitu. „Protest proti této akci je zároveň protestem proti společenským akcím, jejichž cílem je shromáždit prostředky na charitu,“ dodal Dvořák.

Charitativní dražba a sbírka na reprezentačním plesu tentokrát vynesla milion korun, o třetinu více než loni. Peníze dostane brněnský Ústav sociálně péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka.

autor: hol
Spustit audio