Učitel z Německa i studentka z Běloruska zvelebují holešovský židovský hřbitov

24. červenec 2017

Začal úklid unikátního holešovského židovského hřbitova. Na pomoc tam přijeli dobrovolníci ze sedmi zemí.

Holešovský židovský hřbitov pojedenácté uklízejí dobrovolníci z celého světa. Areál s patnácti sty náhrobky je významný hrobem rabína zvaného Šach. Učenec ve městě v sedmnáctém století žil a zemřel. Letošní dobrovolníci přijeli například z Německa, Běloruska, Číny, Jižní Koreje nebo Španělska.

Na holešovském židovském hřbitově momentálně vládne angličtina. Pokyny udílí osmičce dobrovolníků koordinátor František Brázdilík. Proč osm, a ne třeba padesát brigádníků?

„Je to cílené číslo, protože práce musí být nějakým způsobem efektivní a organizovaná, což je tak ideální počet na to, aby se tady nikdo, když to tak řeknu, neflákal. Každý má rozdělené svoje úkoly, co má dělat a aby se to organizovaně zvládalo,“ vysvětluje Brázdilík.

Markus Sieber - šedesátiletý učitel z německého Dortmundu je dobrovolníkem až do morku kostí. Holešovský kemp je jeho jubilejním desátým. Pomáhal už po celé Evropě.

„Jako Němec mám samozřejmě k židovské otázce blízko. Své zkušenosti a poznatky probírám nejenom s osmnáctiletou dcerou, ale i se svými žáky ve škole. Říkám jim, že takové věci se už nesmějí opakovat, a to není jen o holokaustu nebo nacismu, ale třeba i rasismu,“ vysvětluje dortmundský kantor, který je nejstarším letošním holešovským brigádníkem.

Alina Rabets je zase nejmladším. Osmnáctiletá Běloruska studuje v Minsku mezinárodní právo.

„Myslím, že takový letní camp je dobrou příležitostí poznat zdejší lidi, kulturu. Já jsem byla loni na podobném, také se židovskou tématikou, a hodně mě to zaujalo. Proto jsem si letos vybrala Holešov. Překvapilo mě, jak tu máte blízko vedle sebe tolik vesnic. U nás je to jedna velká planina, sem tam panelák. To je pro mě velký rozdíl,“ říká studentka.

Dobrovolníci letos vyčistí především náhrobky u hlavního chodníku hřbitova. „Měli by zrekultivovat celou první řadu hrobů. Ty hroby byly zanedbané po desítky let, takže musí odkrýt celou svrchní zeminu, vytrhat veškerý plevel. Pak to pokryjí geotextilií a speciálními foliemi proti plevelu a následně to zahrnou novými kamínky, aby ty hroby vypadaly hezky,“ vysvětluje koordinátor František Brázdilík.

Dostane se i na hrob světově známého židovského učence Šabtaje ha Kohena, zvaného Šach. V sedmnáctém století v Holešově žil a zemřel.

„Na jeho hrobě se letos ještě bude měnit skříňka na svíčky, která se bude instalovat úplně nová. A dál se provede běžná údržba, která se tam provádí každý rok,“ dodává Brázdilík.

Holešovskou židovskou komunitu dokázali nacisté prakticky vyhladit. Ve městě přitom kdysi žilo okolo sedmnácti stovek Židů. Od roku 1943 ani jeden.

autor: pes
Spustit audio