Unikátní výzkum brněnských vědců. Na hojivé náplasti získali grant 30 milionů

Na vývoj speciálních náplastí pro hojení ran získali brněnští vědci třicet milionů korun z evropského grantu. Na podobný příspěvek přitom dosáhnou jen asi čtyři procenta žadatelů. Brněnští vědci teď budou dva roky vyrábět speciální náplasti a gely, které mají urychlit například hojení ran diabetiků nebo popáleniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náplast (ilustrační foto)

Náplast (ilustrační foto) | Foto: Simona Bartošová

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity našli způsob, jak udržet proteiny pro hojení ran déle živé.

„Můžete si to laicky představit jako náplast, na které budete mít nejen polštářek, který vám ránu odizoluje a ochrání, ale i aktivní látku, která umožní zahájení hojení, jeho urychlení nebo vyšší účinnost,“ říká ředitelka projektu Enantis Veronika Štěpánková.

První astronomický úkaz roku. Oblohu rozzáří jeden z největších meteorických rojů Kvadrantidy

Číst článek

„Nejvíc přímočaré jsou náplasti, případně hydrogely nebo spreje,“ dodává. Právě přetvoření proteinu ve formě bílého prášku na lépe použitelné formy je teď hlavní úkol jejího týmu. Na vývoj gelů a náplastí poputuje většina z třicetimilionové dotace.

Podle Davida Uhlíře z Jihomoravského inovačního centra je projekt jediný svého druhu v Evropě. „Nesou velký potenciál změnit situaci na tomto trhu a přijít s nějakou radikálně inovativní věcí,“ vysvětluje Uhlíř. První hojivé náplasti by měly být hotové do dvou let.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme