Úřady práce na jižní Moravě i na Zlínsku hlásí nárůst míry nezaměstnanosti

9. leden 2012

Nezaměstnanost v Jihomoravském kraji prudce stoupla. V evidenci úřadu práce přibylo za poslední měsíc loňského roku bezmála devět a půl tisíce lidí. Nezaměstnaných je tak v regionu skoro 63 tisíc.

Jedná se o typický nárůst na přelomu roku, kdy lidem končí pracovní smlouvy a ubývá pracovních míst. Míra nezaměstnanosti se zvýšila z listopadových 9 na 9,8 procenta.

„Je evidentní, že dochází ke zhoršení, a to dokonce k výraznému zhoršení,“ informoval ředitel jihomoravské pobočky úřadu práce Jan Marek, který v příštích měsících neočekává žádné zlepšení.

Také ve Zlínském kraji ke konci roku přibylo lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti v regionu vzrostla o 0,8 procentního bodu na 9,4 procenta. Do evidence se přihlásilo přes čtyři tisíce lidí. V současnosti je v regionu bez práce téměř třicet tisíc lidí.

Tak výrazné zvýšení počtu uchazečů o zaměstnání ale úřady nečekaly. „Nárůst v důsledku sezónnosti na trhu práce jsme očekávali, ale ne tak vysoký,“ uvedla mluvčí krajské pobočky Úřadu práce Miriam Majdyšová.

Překvapující je podle Majdyšové i vysoký počet živnostníků, kteří pozastavili, nebo ukončili své podnikání. Do evidence se jich zapsalo osm set.

autoři: Vladan Dokoupil , rv
Spustit audio