Úředníci nestíhají rozesílat pokuty za překročení rychlosti na D1. Mají půlroční zpoždění

Pokud jste loni v létě na modernizovaném úseku D1 překročili maximální povolenou rychlost a zatím nedostali pokutu, nejásejte. Automatický kamerový systém, který fungoval na modernizovaném úseku dálnice D1 u Brna, odhalil v období od července do října 150 000 přestupků, ovšem úředníci je nestíhají zpracovat a rozesílat pokuty. Nyní jsou u těch z července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel D1 Klimkovice

Tunel D1 Klimkovice | Foto: Michal Polášek

Mluvčí šlapanické radnice Jakub Mikšovský nevidí v půlroční prodlevě mezi přestupkem a výzvou k zaplacení pokuty problém. „V současné době na přestupcích pracují tři úředníci, a neuvažujeme, že bychom jejich počet navýšili,“ řekl Českému rozhlasu. Připouští ale, že platební morálka řidičů klesá. „Do správního řízení zatím šlo cca 15 procent výzev.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úředníci nestíhají rozesílat pokuty za překročení rychlosti na dálnici D1. Více si poslechněte v reportáži Tomáše Jelena

Obdobné zkušenosti mají úředníci v nedalekých Rosicích, kteří řeší přestupky z opačného jízdního pásu dálnice D1. „Musím říct, že jsme museli vzít další dva zaměstnance, abychom co nejdříve zpracovali tu administrativní část výzev,“ říká starosta Rosic Jaroslav Světlík (KDU-ČSL).

Za rychlou jízdu v dopravním omezení vybírá radnice po tisícikoruně. Pokud řidič nezaplatí, úřad s ním zahájí správní řízení. „Když pominu neustálý dopisování a dostávání obálek s modrým červeným pruhem, tak už jenom to, že budu muset zaplatit nejméně 2500 korun na poplatcích, tak se celkem prodražuje oproti té původní tisícovce,“ dodal Světlík.

Automatické pokuty z D1 zavalily radnice. Vyřizovat je budou až dva roky

Číst článek

Radnice očekávají, že až třetina přestupků zůstane bez pokuty. Jde hlavně o auta s cizími registračními značkami nebo vozidla záchranných složek. Dohromady i tak za čtyři měsíce měření vyberou asi 100 milionů korun. Kamerový systém úsekového měření se letos přesune do středních Čech.

„Jako první bude nejpozději od dubna úsek mezi 49 a 56 kilometrem Psáře Soutice až do října listopadu letošního roku,“ vysvětlil za Ředitelství silnic a dálnic mluvčí Jan Rýdl. Silničáři chtějí letos zprovoznit úsekové měření celkem v šesti modernizovaných úsecích dálnice D1.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme