ÚS: Poplatky za děti musí nemocnice vymáhat od zákonných zástupců

Nemocnice musí regulační poplatky za nezletilé vymáhat po jejich zákonných zástupcích. Podle Ústavního soudu není možné, aby zdravotnická zařízení chtěla peníze přímo po dětech. Soud řešil případ pražské Vinohradské nemocnice, která vymáhala od nezletilé pacientky více než tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice vycházela z doslovného znění zákona o veřejném zdravotním pojištění, že poplatek má hradit pojištěnec nebo za něj jeho zákonný zástupce. Justice nemocnici nevyhověla a její stížnost odmítl i Ústavní soud.

Podle soudců je požadavek nemocnice v rozporu se zásadami, uvedenými v úmluvě o právech dítěte. Ta zavazuje zákonné zástupce, obvykle rodiče, aby finanční záležitosti nezletilých dětí řešili právě oni. Nemocnice se tedy měla obrátit rovnou na rodiče.

„V případech, kdy jde o zájem dítěte, je potřeba ten zájem upřednostnit, a hledat jiné možné a v tomto případě zákonem stanovené řešení. Ústavní soud vidí tento problém jako přesahující jednotlivý případ. Je to problém, který by měl být stanoven jako základ pro uvažování v podobných případech,“ vysvětlil ústavní soudce Jaroslav Fenyk.

V nemocnicích se v současnosti už za hospitalizaci neplatí, stále však dobíhá řada sporů o dlužné poplatky z doby před jejich zrušením. Nemocnice je vymáhají prostřednictvím žalob i exekucí.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme