Ústavní soud kritizoval ostravské obcházení 'kolečka' při rozdělování insolvencí

Krajský soud v Ostravě při přidělování kauz insolvenčním správcům obcházel zákon. Zkritizoval ho ve čtvrtek za to Ústavní soud, když vyhověl stížnosti správcovské firmy Liquidators. Ta byla v pořadí pro přidělení nové insolvence, ale krajský soud nedodržel rotační systém, takzvané kolečko, a kauzu svěřil jinému správci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Předsedkyně soudu to odůvodnila tím, že chtěla bojovat proti fiktivně zřízeným provozovnám insolvenčních správců. Ústavní soudce Jaromír Jirsa to ale označil za chybný postup.

„Předsedkyně Krajského soudu v Ostravě má svůj systém na určování správců, nicméně ten je v rozporu se zákonem a navíc se tak děje neodůvodněným opatřením. To může vyvolávat pochybnosti o tom, jaké jsou skutečné důvody určování některých insolvenčních správců, a to není rozhodně namístě,“ vysvětluje Jirsa.

Rotační systém stanovuje, že nová insolvence má připadnout správci, který je v pořadí na seznamu vedeném u soudu podle dne zápisu sídla nebo provozovny správce. Zákon ale zároveň dává předsedovi soudu pravomoc určit správce mimo stanovené pořadí, a to například s ohledem na dosavadní stav insolvenčního řízení, osobu dlužníka a jeho majetkové poměry, odbornou způsobilost správce, jeho dosavadní činnost a zatížení. Takový postup ale musí předseda vždy odůvodnit.

Fiktivní provozovny je podle ÚS nutné řešit prostřednictvím běžných zákonných postupů, a nikoliv opatřením vedení soudu na základě subjektivní úvahy o tom, která provozovna je účelová, a která naopak reálně funguje.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme