Ústavní soud zrušil část zákona, která umožňovala více danit důchody seniorům s vyššími příjmy

Důchodci s vysokými příjmy nebudou muset danit celou svoji penzi. Rozhodl o tom Ústavní soud. Vyhověl návrhu části senátorů, kterým se nelíbilo, že všichni poplatníci nejsou zdaněni rovnoměrně. Doteď zdanění penzí platilo pro důchodce s takzvanými „dalšími“ příjmy převyšujícími 840 tisíc korun za rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ústavní soud ve zprávě na svém webu popsal modelový příklad, kdy se příjmy dvou důchodců v daném roce budou lišit o korunu, ale daňová zátěž o víc než 53 tisíc.

„V nyní posuzovaném případě je podstatná nikoliv sama skutečnost, že je odlišně zacházeno s důchodci, kteří mají vedle důchodu jiný příjem, ale primárně konkrétní forma tohoto zacházení,“ uvedla ve zprávě k dnešnímu verdiktu mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Stát by kvůli změně mohl ročně inkasovat odhadem o několik desítek milionů korun méně.

„To zrušení uvedeného opatření by se nemělo týkat více než 5000 důchodců,“ nastínila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Agentura ČTK psala o zhruba dvou tisících lidí.

Analytik František Bostl však upozornil i na možné pozitivní dopady na ekonomiku. „Toto může motivovat další penzisty k nějakým přivýdělkům,“ řekl.

mta, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme