Utajovaný kryt pod Špilberkem se otevře veřejnosti. Nahlédněte tam už nyní

22. květen 2015

Co se ukrývá za třemi domečky v Husově ulici v Brně? Desítky metrů podzemních chodeb. A také lidé pracující na tom, aby se tajemné prostory otevřely veřejnosti.

Tři tunely vedle sebe měly sloužit elitám Brna k ukrytí v případě leteckého či atomového útoku. Chodby v masivu skal pod hradem Špilberkem nabízely zázemí až pěti stovkám lidí.

Historik Pavel Paleček posluchače Českého rozhlasu Brno exkluzivně alespoň prostřednictvím rádiových vln pozval do prostor, kde vzniká unikátní expozice připomínající někdejší využití podzemí. Shání pro ně opravdové unikáty. „Podařilo se nám získat původní filmové kotouče, které federální ministerstvo vnitra točilo pro své zaměstnance z rozvědky nebo ze Státní bezpečnosti,“ prozradil jednu ze zajímavostí, kterými chtějí doplnit zážitky z prohlídky.

Zatím lidé vidí maximálně několik dělníků mizejících v jednom za tří domečků přilepených na skálu v Husově ulici. A řemeslníci se činí, mnozí dokonce dobrovolně a bez nároku na odměnu, z nadšení pro myšlenku. Podzemím znovu zní generátor elektřiny i filtrační jednotky na vzduch. A až se kryt otevře, k vidění bude třeba historická telefonní ústředna, umožňující propojení k nejvyšším činovníkům té doby, stejně jako provizorní ošetřovna. A mnoho dalších prostor, vždyť místností jsou tu desítky.

Historická telefonní ústředna

Lidé spatří víc, než při několika dnech otevřených dveří, kdy brněnský magistrát část krytu zpřístupnil. „Důležité je, že ani při úpravách nesmíme narušit funkci krytu. Expozici, kterou tu chystáme, tady je v nájmu, z hlediska předpisů kryt zůstává krytem,“ připomíná historik.

I proto mnohé vybavení stále je a také bude funkční. O to zajímavějším zážitkem může pro hosty být, až projdou kolem vzduchotěsných vrat, odolných i vůči mohutné tlakové vlně, minou někdejší dekontaminační sprchy a podívají se do prostor štábu či strojovny. A seznámí se třeba s tím, jak měl kryt s pomocí tlakových lahví s kyslíkem fungovat zcela odděleně od vnějšího prostředí. Nebo dostanou možnost hádat, kde vlastně ve svahu pod Špilberkem ústí nouzové východy, sání ventilace či třeba komín od nouzového dieselagregátu.

Spolek, který expozici buduje, obnovuje v některých místnostech třeba původní zelený nátěr podlah, který tu kdysi příslušníci civilní obrany a armády měli. A postupně hledá i původní techniku a vybavení, aby uplynulou dobu co nejvěrněji připomněl.

Starý generátor elektřiny Škoda

Ostatně - výraz uplynulá doba je správný, protože i odborníci stále vyjasňují okolnosti vzniku krytu, toho, jak prostory vypadaly za druhé světové války a jak po ní. Mohutné prostory mají svá tajemství. Pokud vše klapne, na zkoušku otevřou letos o prázdninách, naplno ještě o něco později.

autoři: jel , Miloš Šenkýř
Spustit audio