Už ani na Zlínsku se nesmí volně zakládat ohně a pálit tráva

Už třetí týden zahlcují hasiče ve Zlínském kraji požáry trávy a lesů. Hejtmanství proto na základě prosby hasičů vydalo zákaz rozdělávání ohňů a spalování biologického odpadu na volném prostranství, a to zejména v blízkosti lesů nebo polí s obilovinami.

Zakázané je rovněž provozování ohňostrojů a jiných pyrotechnických efektů, při kterých se používá otevřený oheň. Mezi zapovězené činnosti pak patří také například vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

„Osoby hospodařící v lese mohou provádět pouze nezbytné práce spojené s hospodařením v lesních porostech bez použití otevřeného ohně,“ doplnil mluvčí hasičů Ivo Mitáček, „vyhlášení platí až do odvolání.“

Velké problémy nadělal v posledních dnech například požár lesa u Lukova na Zlínsku. „Plameny způsobily škodu na stromech ve výši asi půl milionu korun,“ upřesnil mluvčí Mitáček.

Omezení kvůli suchu platí také v Jihomoravském kraji

Extrémní sucho v kombinaci s neopatrností lidí pálících odpad na svých zahrádkách zaměstnává také jihomoravské hasiče.

S velkým požárem bojovali hasiči v úterý v zahrádkách v Brně-Řečkovicích. Plameny zasáhly plochu 400 x 300 metrů včetně několika chatek.

Opatření k zamezení požárů vydalo jihomoravské hejtmanství už minulý čtvrtek. Za porušení zákazu přitom hrozí pokuta. Například v Milešovicích na Vyškovsku ji dostal muž, který spaloval hromady suché trávy a způsobil tak požár okolních porostů.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio