V Brně a na jižní Moravě rostou ceny bytů, nových je totiž málo

V moravské metropoli od loňska zdražily byty o 11 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila společnost Trikaya. Za růst cen může nedostatek nových bytů, velké množství rezervací na volné byty a problémy s územním plánem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty. Ilustrační foto

Byty. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Zatímco v loňském roce zaplatili kupující za nový byt v Brně v průměru 2 830 000 korun, letos museli do kapsy sáhnout podstatně hlouběji - pro 3 150 000. Za každý čtvereční metr nového bytu tak zájemci zaplatili v průměru 51 tisíc korun, přitom loni to bylo jen 48 tisíc.

Příčiny nárůstu cen bytů jsou podobné jako v Praze. Roste zájem kupujících, ale nových bytů je málo. Zájem je větší díky levným hypotékám a nízkým úrokům v bankách. Stále více lidí tak své úspory místo do bank dává do bytu jako do investice k pronajímání.

„Na aktuální situaci v Brně má vliv také rezervace bytů, protože z volných bytů je nyní zarezervována více než třetina. Zatím to vypadá, že vzhledem k nízkému počtu vydaných stavebních povolení se v krátkodobém horizontu situace nezlepší,“ soudí analytik společnosti DRFG David Bohuněk a dodává:

„Novou výstavbu stále značně komplikuje územní plán a mohla by ji ovlivnit také nově vzniklá Kancelář architekta města Brna, která sice vznikla již v dubnu, ale funguje teprve od začátku července.“

Brněnským městským architektem se stal Michal Sedláček. Vytvoří tým odborníků

Číst článek

Předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Marek Vinter připomíná, že v Brně jsou dlouhou dobu potíže s územním plánováním.

„Z krátkodobého pohledu by se město mělo zaměřit na znovupořízení změny zrušené aktualizace územního plánu, která byla zrušena soudem na jaře 2015. V těchto balíčcích změn, které teď probíhají, je schována spousta bytů, které by mohly situaci výrazně zlepšit,“ říká Vinter.

Výstavbu nových bytů ale kromě územního plánu ovlivňuje také stavební řízení, které v Česku obecně patří k velice zdlouhavým procesům. Takže se dá předpokládat, že nových bytů nebude rychle přibývat a jejich ceny mohou pravděpodobně dál růst.

Ceny rostou i jinde na jihu Moravy. Zatímco loni na jaře stál průměrný byt v Jihomoravském kraji 2 miliony korun, v březnu to bylo podle realitního serveru Sreality.cz už o čtvrt milionu více.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme