V Brně startuje kurz znakové řeči

18. červenec 2011

Léto je kromě jiného také časem jazykových kurzů. Ve standardní nabídce nechybí angličtina, němčina nebo francouzština. Česká unie neslyšících připravila na toto léto poněkud neobvyklý kurz - výuku znakového jazyka. Začíná v pondělí 18. července.

„Kurzy pořádáme už asi deset let,“ říká Hana Zižlavská z České unie neslyšících. Zájemci mají na výběr mezi celoročním kurzem a letním týdenním kurzem. Výuka má formu konverzace a studenti v každé lekci procvičují určitou slovní zásobu. „Je ale důležité nezaměňovat znakový jazyk a znakovanou češtinu,“ upozorňuje Žižlavská.

O znakový jazyk nemají zájem jen lidé, kteří by ho mohli využít ve své profesi. Do kurzů se hlásí také milovníci cizích jazyků, ženy na mateřské dovolené nebo senioři. Už čtyři roky se znakový jazyk učí Jana Lukáčová. „Šla jsem studovat speciální pedagogiku,“ vysvětlila mladá žena, „a chtěla bych umět také znakový jazyk.“

V kurzech přitom nejde jen o to, naučit se znakovat, ale umět se k neslyšícím správně chovat. Studenti se tak seznamují i s problémy, které s sebou sluchový hendikep přináší. Předávat tyto vědomosti dál se snaží další účastnice kurzů, vyučující na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity Věra Maryšková. „Chci dostat znakový jazyk mezi mediky, aby se pro něj trochu nadchli,“ prozradila Maryšková.

S neslyšícími se nepotkáváme každý den a kromě toho existují i jiné způsoby domluvy. Učit se znakový jazyk přesto má podle Hany Žižlavské smysl: „Myslíme si, že je potřeba, aby se o neslyšících vědělo.“

autor: Marie Štěrbová
Spustit audio