V Brně testují chytré senzory pod parkovacími místy. Mají zlepšit výběr parkovného

Více než půl roku si jich nikdo ani nevšiml. Speciální senzory na vozovce, které řeknou, jestli je dané parkovací místo obsazené, nebo ne, od loňského podzimu fungují na čtyřicítce parkovacích míst v centru Brna. Jejich širší využití může třeba zlepšit výběr parkovného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkoviště u pardubického Albertu

Parkoviště u pardubického Albertu | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Na první pohled je to běžné parkovací místo na Rooseveltově ulici v samotném středu Brna. Na druhý pohled také. Až napotřetí, po velmi podrobné ohledání asfaltu, je vidět kolečko v průměru asi deset centimetrů, kde asfalt vypadá trochu jinak. Právě tady je schovaný malý elektromagnetický senzor.

„Pokaždé, když zaparkuje automobil, se naruší elektromagnetické pole a senzor na základě toho porušení vyhodnotí, že parkovací místo je obsazeno a tuto informaci dále poskytuje do centrálního systému,“ vysvětluje Martin Němec z firmy, která tyto senzory montovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brně testují chytré senzory pod parkovacími místy. O novinku se zajímal reportér Tomáš Jelen

Důvod? Město chce v placeném parkování udělat pořádek.

Pilotní provoz parkovacích senzorů v Brně totiž ukázal, že třeba za květen měli řidiči zaplatit za parkování na sledovaných místech 350 tisíc korun. V městské pokladně skončila jen necelá polovina z toho.

I proto chce vedení města podobné senzory nainstalovat na všechna placená parkovací místa v Brně.

„Strážníkům by to pomohlo zejména v tom, že by mohli mnohem efektivněji plánovat svou činnost a hlídky by nebyly tam, kde aktuálně v této souvislosti nejsou potřeba,“ říká Jakub Ghanem z městské policie.

Informace o volných místech by měly být na internetu

Podle náměstka primátora Richarda Mrázka z hnutí ANO by osazení parkovišť senzory mohlo vyjít asi na čtyřicet milionů korun. Informace chce dávat také na internet.

„Pokud nebudeme porušovat nějaký zákon, tak nevidím jediný důvod, proč by data neměla být otevřená. Takže v tom čase, v jakém my je budeme zpracovávat, je bude moct využívat kdokoli jiný,“ popisuje Mrázek.

Další plány města spočívají v informačních tabulích, které budou říkat počty volných míst v jednotlivých ulicích, nebo v mobilní aplikaci, která dokáže na aktuálně volné parkoviště navigovat. Realitou by se to v Brně mohlo stát už za dva roky.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme