V Brně začal soudní spor o minulost šlechtice Huga Salma

U Krajského soudu v Brně dnes začal další proces, který souvisí s restituční kauzou Salmů. Dcery někdejšího majitele rájeckého panství Huga Salma žalují ředitelku Muzea Blansku Evu Nečasovou. Takzvanou postmortální žalobou se domáhají ochrany osobnosti svého otce, který zemřel před 65 lety.

Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzová a Ida Schoellerová napadají stať, kterou ředitelka muzea napsala ve dvou vydáních knihy Cui bono restituce. Výroky o říšskoněmeckém občanství a členství jejich otce v nacistických organizacích za druhé světové války jsou podle nich lživé. Marie Salmová například tvrdí, že její otec se k německé národnosti už za první republiky přiznal při sčítání pod nátlakem. "On se nepřihlásil k národnosti německé, nýbrž byl přihlášen. Sluhou a komisařem," řekla Českému rozhlasu Brno.

Ředitelka Muzea Blansko Eva Nečasová v budově soudu

Ředitelka muzea Eva Nečasová trvá na tom, že její tvrzení v knize jsou pravdivá. Vše podle ní obsahují dřívější rozhodnutí soudů a správních orgánů: "Mohu to tam červeně zaškrtnout, aby každý viděl, že jsem si to nevymyslela, že to není můj pocit. Je to čistě citace toho, co bylo v těchto materiálech uvedeno."

Salmovy dcery po ředitelce před soudem požadují písemnou omluvu, a aby do vybraných knihoven zaslala upozornění na nepravdivost svých tvrzení.

autor: Michal Záboj
Spustit audio