V Bulharech byli kvůli sesuvu půdy evakuováni obyvatelé dvou domů

Hasiči evakuovali první obyvatele obce Bulhary na Břeclavsku. Podle statiků ohrožuje podmáčený svah zhruba dvacítku domů. Domovy muselo opustit zatím sedm lidí a kvůli situaci zasedal krizový štáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Po víkendových vydatných deštích se sesunula půda na několika místech regionu. V Bulharech jsou problémy s podmáčeným svahem u řeky Dyje, na kterém stojí 14 rodinných domů.

Jedna z evakuovaných rodin se přesunuje do svého bytu, druhá pak nalezla azyl v místním penzionu. Ohrožené domy mohou navštívit kvůli nejnutnějším věcem, ale jinak je do nich vstup zakázán.

Oba domy stojí nad místem, kde se řeka stáčí, a voda tak naráží do břehu s největší silou. Podle statiků je v těchto místech stav svahu havarijní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podmáčený břeh řeky Dyje ohrožuje dvacítku domů v Bulharech na Břeclavsku. Na místo se vypravil reportér Tomáš Jelen

Teprve po evakuaci obyvatel se může dát do práce speciální technika z Hlučína. Lidé by se měli vrátit až po skončení vyhlášeného stavu ohrožení, tedy za měsíc. A tehdy by už měl být svah zabezpečený proti sesunu.

O tom, že tento konkrétní břeh řeky Dyje má problémy se statikou, se podle místních ví už asi osm let. S kompletní sanací a opravou břehu se paradoxně začalo tento týden, svah už ale další prudký liják nevydržel.

Stav nebezpečí platí kvůli sesuvům půdy nejen v Bulharech, ale i v nedalekém Strachotíně, Dolních Věstonicích a Pavlově. Další setkání krizového štábu Jihomoravského kraje se koná dnes odpoledne.


Zvětšit mapu

Tereza Chlubná, Tomáš Jelen, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme