V Dolních Věstonicích se objevila další obří trhlina v půdě, svah se utrhl i v Bulharech

V Dolních Věstonicích policisté objevili po deštích další několikasetmetrovou trhlinu v půdě. Hasiči místo zajistili a nasadili speciální techniku ke sledování. Část podmáčeného svahu se utrhla také v Bulharech na Břeclavsku a ohrožuje několik domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích

Sesuv půdy v Dolních Věstonicích | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Policisté objevili obří trhlinu v Dolních Věstonicích dnes dopoledne při obchůzce. Místo se nenachází v obci, takže žádné domy neohrožuje.

Podle hasičů nejde ani o pokračování dříve sesunutého svahu. Ten se v Dolních Věstonicích zhroutil v neděli a zavalil několik karavanů. Až do včerejška na místě pracovala speciální technika z Hlučína, tu ale převeleli do Strachotína, kde hrozilo sesutí pískovcového svahu.

Situaci v Dolních Věstonicích má zmapovat letecký dron s kamerou, další postup oznámí během odpoledne krizový štáb, který v oblasti zasedá už třetím dnem.

Tři ohrožené domy

Dvacet domů naopak ohrožuje utržený svah v Bulharech na Břeclavsku. Z toho tři domy stojí jen pět metrů od utrženého svahu. Po sesuvu části podmáčeného svahu se v zemi objevily trhliny. Podle starosty Bulhar Jiřího Osičky je nutné postižené místo nejprve zkontrolovat.

„Chystáme obchůzku domů, kde je natrhlá pata svahu nejblíž k domům. A chystáme případnou evakuaci osob. Uvidíme, musíme to teprve zjistit, děláme prvotní průzkum,“ doplnil starosta.

Situaci V Bulharech řeší krizový štáb. Ten jedná i o sesuvech ve Strachotíně, Dolních Věstonicích a Pavlově.


Silnice se tu uzavře na několik měsíců

David Černý, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme