V Holešově mají unikátní portál s dveřmi, které stály tolik, co celý dům

Měšťanský dům číslo čtyři v Holešově ukrývá vzácný gotický portál.

Měšťanský dům číslo čtyři v Holešově na Kroměřížsku ukrývá historickou relikvii. O existenci tamního gotického portálu téměř nikdo neví. Přitom zdobností nemá v regionu obdobu. Památkáři ho teď dokumentují a zařadí ho příští rok do speciální vědecko-historické publikace.

Unikátní portál se nachází uvnitř domu, přichází se k němu barokní chodbou. Laika možná překvapí, že není nijak velký.

„Je velký dost. Nezapomeňte, že jsme v gotice. Vedle prostě do toho gotického domu, v rámci tehdejší gotické parcelace,“ konstatuje historik Karel Bartošek.

Unikátní gotický portál nevypadá na první pohled nijak mimořádně.

Červená barva portálu není dána omítkou, jak by se člověku na první pohled mohlo zdát.

„Není to omítka, ale kámen, tedy pravděpodobně tady nějaký místní pískovec. Jeho červená barva byla způsobena požárem. To znamená, že je vlastně vypálený. Ten dům v každém případě za nějakých dramatických okolností vyhořel, toto je znak požáru,“ dodává historik s tím, že nejhodnotnější je tvat portálu.

Je totiž zdobnější, než je u portálů z tohoto období obvyklé.

„V Holešově je několik málo zachovaných gotických portálů. To je prostý pískovcový oblouk s okosenou hranou. Podle okosení té hrany se pozná, že to je gotická památka. Tady máme složitý tvar takzvaného oslího hřbetu. To znamená, že jak je ten portál obdélníkový a má takové ozdobné hrany. Zajímavé je, že toto se v Holešově nevyskytuje nikde, ani na zámku. Je to zajímavé, protože jsme v měšťanském domě,“ vysvětluje zvláštnost Bartošek.

Původní jsou i dveře, ve své době stály železné dveře téměř tolik, co dům.

Podle něj to svědčí o tom, že portál si objednal opravdu bohatý měšťan.

Tím ale kuriozity okolo portálu zdaleka nehrozí. Nese totiž železné dveře, které nejsou o mnoho mladší, než je samotný portál.

„Ty dveře jsou buďto stejně staré jako portál, možná o trošku mladší, možná budou renesanční. Ale jsou minimálně stejně unikátní jako on. Musíme si uvědomit, že v té době bylo železo strašně drahé. To byl vzácný kov, takže hodnota těchto velikých dveří, které jsou z masivních plátů, a z masivního plechu je málem stejná, jako byla tehdy hodnota celého domu,“ upozorňuje historik

Portál se nachází v soukromém domě, takže běžně je pro veřejnost nepřístupný. Majitelka ale občas umožní organizovanou návštěvu.

„Vlastivědný kroužek Holešov dělá takové vycházky po holešovských pamětihodnostech a vždycky se zastaví i tady u tohoto portálku,“ dodává Karel Bartošek s tím, že nejbližší prohlídka je naplánovaná na 10. září ve 14. hodin.

autor: pes
Spustit audio