V Jihomoravském i Zlínském kraji v březnu klesla míra nezaměstnanosti

V březnu v Jihomoravském kraji ubylo lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti klesla o dvě desetiny na 10,1 procenta. Na konci března bylo v regionu zhruba 64,5 tisíce nezaměstnaných.

Za poklesem nezaměstnanosti stojí několik příčin. Úřadům práce se podařilo využít volná pracovní místa, která měly hlášeny, a začaly také sezónní práce.

„Vliv na pokles může mít i veřejná služba, kvůli které se někteří uchazeči odhlašují z evidence úřadů práce,“ podotkl ředitel krajské pobočky úřadu Jan Marek s tím, že na přesnější zhodnocení tohoto vlivu je ale ještě brzy.

Nezaměstnanost na Zlínsku v průběhu března klesla o 2 desetiny procentního bodu. Je to poprvé v tomto roce, kdy se v kraji snížil počet žadatelů o zaměstnání. Aktuální míra nezaměstnanosti v regionu tak činí 9,7 procenta.

Krajský úřad práce eviduje více než 30 tisíc uchazečů o zaměstnání. „Nejčastěji nabízeným pracovním místem je seřizovač a obsluha obráběcích strojů, dále obchodní zástupce, svářeč anebo řidiči nákladních aut,“ upřesnila mluvčí krajské pobočky Úřadu práce Miriam Majdyšová.

autoři: Vladan Dokoupil , rv
Spustit audio