V Uherském Brodu pracují krizoví interventi, pozůstalým poskytují psychickou oporu

Pozůstalí po osmi obětech úterní střelby v Uherském Brodu se teď vyrovnávají s psychickým šokem a zármutkem. Od začátku jim v tom pomáhá desítka speciálně proškolených policistů, takzvaných krizových interventů. Ti na místě tragédie působí jako bezprostřední psychická opora. Tito policisté pomohli před necelými dvěma lety také Jiřímu Vašků, otci zavražděné studentky z Raškovic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Uherském Brodě střílel muž v restauraci Družba. Na snímku jsou policisté, kteří uzavřeli okolí restaurace

V Uherském Brodě střílel muž v restauraci Družba. Na snímku jsou policisté, kteří uzavřeli okolí restaurace | Zdroj: ČTK

Jiří Vašků zažil to, co si většina lidí nedokáže představit ani v nejhorších snech. Na začátku listopadu 2013 přišel rukou vraha o dceru i tchána. Poté mu do života vstoupil policista Jan Syslo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozůstalým v Uherském Brodu poskytují podporu speciálně vyškolení policisté. Na jejich pomoc vzpomíná Jiří Rašků. Natáčela Kateřina Daňková

„To, co jsem ochotný říct Honzovi mezi čtyřma očima, když budeme sami, nejsem schopen říct ani psychologovi,“ říká otec zavražděné studentky z Raškovic.

Na první setkání ani jeden z nich nikdy nezapomene. Jiří Vašků se zrovna dozvěděl, že mu učitel angličtiny zastřelil dceru.

„Šok. Začal jsem bít pěstmi do dřevěného plotu. Přišel Honza Syslo a snažil se mě uklidnit, držel mě,“ popisuje Vašků.

Pozůstalí by měli mluvit o svých pocitech, doporučuje terapeutka Matoušková

Číst článek

Mezi krizovými interventy působí Syslo od samého počátku. Jako kriminalista dobře věděl, jak moc oběti potřebují bezprostřední pomoc.

„Ten člověk má právo naprosto na všechno. Kdyby ten plot rozlámal, kdybych od něj slíznul víc ran, tak je to to nejmenší, co se v daný okamžik může stát,“ říká Syslo.

Je to nevyčíslitelná pomoc, říká Vašků

Univerzální rada, jak se v takových případech chovat, podle něj neexistuje. Každý případ je prý specifický.

„Duše krvácí. A my tam fungujeme nebo já za sebe to aspoň takhle beru, že jsem tlakový obvaz, který má tu ránu nějakým způsobem zacelit, aby byl schopný v uvozovkách fungovat,“ vysvětluje Syslo.

Lidé v Uherském Brodě uctili památku obětí střelby | Foto: ČTK

Bezprostřední pomocí to ale v případě Raškovic neskončilo. Policista s rodinou prožil všechno od výslechů až po pohřeb, dodává Jiří Vašků.

„Když člověku začaly lítat myšlenky, tak jsem zavolal a on opravdu přijel, jak se říká na kafe, a vyslechnul mě. Je to opravdu nevyčíslitelná pomoc,“ podotýká Vašků.

Vídají se dodnes a jejich příběh je mezi policejními interventy mimořádný. Raškovice patří k těm nejsložitějším případům. Srovnatelný byl snad jen s výbuchem ve Frenštátu pod Radhoštěm a nyný samozřejmě s Uherským Brodem.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme