Ve Starém Městě chtějí postavit Cyrilometodějské centrum

Slovácké muzeum postaví ve Starém Městě na Uherskohradišťsku Cyrilometodějské centrum, přijde na osmdesát milionů korun.

Cyrilometodějské centrum se má stát jednou z dominant Starého Města na Uherskohradišťsku. Stavbu za osmdesát milionů korun připravuje Slovácké muzeum. Žádost o evropskou dotaci odeslalo vedení uherskohradišťského muzea před několika dny.

Chystaná staroměstská cyrilometodějská instituce by se měla v budoucnu stát jedním z hlavních prezentačních center Evropské kulturní stezky svatých Cyrila a Metoděje. Ta propojí několik států.

„Zatím neexistuje ani u nás, ale ani v zahraničí, žádné takové pilotní centrum, které by tu mezinárodní kulturní stezku spravovalo. A tam spěje náš cíl, přístavba Památníku Velké Moravy,“ vysvětluje ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Fyzicky jde o přístavbu, která nabídne především moderní stálou expozici Cyrila a Metoděje. Má být interaktivní a hodně zaměřená na techniku, neopírat se pouze o klasické exponáty, ale také o audiovizuální techniku, která návštěvníka provede životem a dílem věrozvěstů.

„Chceme jít i dál a založit stezku, která bude založená na čichu a hmatu, což bude v České republice v tomto rozsahu novinka,“ dodává Frolec.

Staroměstské Cyrilometodějské centrum počítá také s badatelnou. Mělo by tu vzniknout specializované pracoviště orientované na Velkou Moravu. „Chtěli bychom tam z naší poměrně bohaté muzejní knihovny stáhnout veškerou literaturu vztahující se k tomuto období a k tomuto tématu,“ doplňuje ředitel muzea.

Dodává, že Cyrila a Metoděje není třeba vnímat pouze z hlediska historického nebo archeologického, ale lze se opřít také o výtvarné umění nebo literaturu.

Slovácké muzeum podle ředitele Iva Frolce přesune do Cyrilometodějského centra celé své archeologické oddělení a také jeho sbírky.

„V současné době naše muzeum podobně jako jiná muzea v Česku trpí nedostatkem prostor pro depozitáře. Nám by zároveň odpadl i tento problém a měli bychom tam dostatečnou rezervu na další desítky let. Nálezy na území Uherskohradišťska jsou skutečně bohaté,“ doplňuje Frolec.

Pokud se evropské dotace podaří letos získat, Cyrilometodějské centrum se ve Starém Městě se začne stavět v příštím roce s termínem dokončení nejdříve na jaře 2020.

autor: pes
Spustit audio