Ve Světlé na Boskovicku bude skanzen Malé Hané

8. květen 2011

Ve Světlé na Boskovicku vzniká nové muzeum lidových staveb. V areálu kolem jednoho z historických objektů postupně přibudou cenné drobné i větší stavby z okolního regionu Malá Haná.

Nové muzeum v přírodě chce ve Světlé vybudovat občanské sdružení Živé muzeum. Několik především drobných staveb už je na místě. Další objekty k nim postupně přibudou. „Ve Světlé v rámci záchranného výzkumu a transferu staveb vznikne i menší malohanácká vesnice, kde budou ty nejcennější stavby, kterým by jinak hrozil zánik. Budeme tam moci sledovat stavební vývoj v regionu od pozdního středověku až po současnost,“ vysvětlil předseda sdružení Jiří Pokorný.

Další dvě historická stavení sdružení vlastní v Újezdu u Kunštátu a v Knínicích u Boskovic číslo 34. Tyto objekty se ale stěhovat nebudou a zůstanou pro návštěvníky přístupné jako odloučené expozice. Jeden z domů, který bude převezen do areálu, stojí také Knínicích, a to číslo popisné 112. Jedná se o jednu z původních dřevěnic v obci, kterou se podařilo datovat na konec 17. století. „Dendrochronologickou metodou, která pomáhá určit rok kácení dřeva, jsme stanovili, že dřevo bylo káceno na tuto stavbu v zimě roku 1691/1692,“ podotkl Jiří Pokorný s tím, že v objektu se uskutečnil archeologický průzkum, který mnohé také napověděl o osídlování Knínic. Přímo uvnitř stavení pak mezi ty zajímavé nálezy patří zaniklé středověké sklepy a nezasypaný loch.

Archeologický průzkum v domě odhalil nezasypaný loch

Stavba číslo 112 z Knínic by měla ve Světlé stát do pěti let. V areálu kolem jednoho z historických objektů takzvaných Famílií postupně přibudou další stavby z okolního regionu Malá Haná. Už letos na místě vznikne první expozice, která se zaměří na živnosti a na život v obci.

Dům číslo 112 je jedna z původních dřevěnic v Knínicích
autor: Michal Záboj
Spustit audio