Ve Velkých Karlovicích vybírali nejlepší valašský frgál

7. říjen 2012

Porotci měli při dnešním klání o nejlepší valašský frgál velmi náročný úkol. Z rekordních osmi desítek koláčů, které se sešly ve Velkých Karlovicích, měli vybrat vítězný.

Porotci letos posoudili rekordních 83 frgálů, což je nejvíce za celou dobu existence soutěže. Nejvíc jich bylo tradičně hruškových, hodně časté byly tvarohové a makové a nechyběla ale ani řada dalších tradičních příchutí.

Ke zvláštnostem patřil frgál zelný, z lískových ořechů nebo mrkvový s brusinkami. Ten přinesla zakladatelka sdružení výrobců valašský regálů Jana Kasalová, která také usiluje o to, aby valašský frgál získal ochrannou známku Evropské unie.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál musí mít v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto musí být hodně tenké, jen okraje mírně vyšší.

V čele poroty zasedl tradičně Ladislav Frgál, který se i díky svému neobvyklému příjmení o valašské pečivo zajímá. Soutěžní vzorky spolu s ním posuzovala také například Blažena Sedláková, která soutěž vyhrála loni.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio