Ve Zlíně otevřeli nové sociální zařízení pro staré a částečně postižené občany

30. květen 2014

Zlínské občanské sdružení Hvězda otevřelo v krajském městě nové sociální zařízení pro staré a částečně postižené občany. Dům služeb seniorů, denní stacionář a centrum denních aktivit navazují na stávající služby poskytované občanským sdružením Hvězda a zároveň je rozšiřují do podoby, která je na Zlínsku zatím ojedinělá.

V nově otevřeném zařízení může žít až padesát seniorů. Kromě těchto ubytovacích prostor je k dispozici ještě deset lůžek pro postižené. "Zájem byl obrovský," říká ředitelka sdružení Miroslava Kalivodová. " Kapacitu jsme v podstatě naplnili během dvou měsíců a další klienti jsou na pořadníku," doplňuje ředitelka sdružení Hvězda.

Zařízení nabízí klientům nepřetržitou sociálně zdravotní péči rozšířenou o další program pro vyplnění volného času. Senioři mohou využít internetovou kavárnu, denní centrum, čítárnu nebo muzikoterapii. Skladba programu je koncipována tak, aby pomohla rozvíjet nebo udržet určitý stupeň soběstačnosti klientů. V domově jsou jedno nebo dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením, kuchyňkou a dalším vybavením. Všude jsou bezbariérové vstupy a hitem domu je kvalitní signalizace.

Za ubytování, stravu a další služby klienti zaplatí v průměru osm a půl tisíce korun měsíčně. Uhradit bylo nutné i vstupní poplatek, v případě ubytování na jednolůžkový pokoj je to stálo padesát tisíc korun, na dvoulůžkový třicet tisíc. " Je to přesně stanovené v ceníku služeb, když se stane, že by od nás klient odešel za první měsíc, vrací se mu sedmdesát procent, po dvou měsících padesát a po době tří měsíců nevracíme už vůbec nic, ale jsou u nás klienti, kteří vstupní příspěvek vůbec nezaplatí. Vždycky se to odvíjí od aktuální sociální situace," dodává ředitelka sdružení Hvězda Miroslava Kalivodová.

V letošním roce poskytl Magistrát města Zlína devět set čtyřicet tisíc korun a přispět hodlá i v příštích letech. "Zatím ale není jasné, jak vysoká částka to bude," říká náměstek zlínského primátora Vladimír Řihák. " Pokud budou zařazeni přímo do rozpočtu, což lůžková zařízení jsou, tak pak budou dostávat trvalý příspěvek přímo z města na lůžko. Druhá věc je potom otázka sociálního fondu, který se bude určitě navyšovat a třetí možností je, že přijmou dotaci z městského rozpočtu, který musí schválit rada a zastupitelstvo.

Dům pro seniory vznikl rekonstrukcí několikapodlažní administrativní budovy v centru města. Stavební práce hradila soukromá firma, která objekt vlastní. Občanské sdružení Hvězda si budovu pronajalo na dvacet let s předkupním právem.

Spustit audio