Vědci zjišťují, zda vzácní brouci žijí i v městských parcích

19. červenec 2017

Tesaříci, páchníci, krasci nebo kovaříci. To jsou jedni z vysoce ohrožených brouků v Evropě. Patří do skupiny takzvaného saproxylického hmyzu, který je závislý na odumřelém nebo tlejícím dřevě. Přírodovědci teď na Moravě zjišťují, jestli tito brouci žijí v městských nebo zámeckých parcích, kde by bylo možné je lépe chránit.

Na pěti stromech v zámeckém parku v brněnských Medlánkách visí pasti na brouky. Jsou to dvě průhledná plexiskla slepená do kříže, pod nimi je trychtýř vedoucí do nádoby s roztokem, ve kterém plavou mrtví brouci. Past přišel vybrat Josef Kašák z Mendelovy univerzity. Aby na ni dosáhl, musí si postavit žebřík.

„Ta past funguje pasivně, kdy ti brouci letí a nevidí to průhledné plexisklo. Je to úplně stejný princip, jako když máte mouchu za oknem třeba v autě nebo v bytě a ona nemůže najít únikový prostor. Brouk narazí do plexiskla a spadne do trychtýře a ve sběrné láhvi se utopí,“ popisuje Josef Kašák.

Tekutinu z láhve vylévá přes sítko, na kterém zůstávají brouci.

Vědci zjišťují, zda v městských parcích žijí vzácní brouci

„Tady vidíme zlatohlávka a spoustu různé drobotě. Popravdě většina těch brouků je velmi drobných, na které se musíme podívat pod lupou. Každopádně vidím, že tam jsou desítky drobných těl nějakých červotočů, nějací menší kovaříčci a tak dále,“ vyjmenovává.

V Česku podle Kašáka žije okolo šesti a půl tisíce druhů brouků, z toho jeden a půl tisíce jsou brouci saproxyličtí.

„V České republice za posledních zhruba sto až sto padesát let vymřelo zhruba okolo pěti procent druhů krasců a tesaříků což samozřejmě je alarmující a zhruba dalších 20-30 % těch krasců a tesaříků je ve vyšších kategoriích ohrožení, takže pokud s tím něco nebudeme dělat, takže možná skončí v kategorii vymřelých druhů taky,“ upozorňuje vědec.

Výzkumníci sbírají brouky na dalších místech na Moravě. Vždy v parku a ve volné přírodě. Kromě Brna taky v Olomouci nebo v Litovelském Pomoraví. Snaží se potvrdit domněnku, že parky jsou významná útočiště pro ohrožené druhy, které je potřeba víc chránit.

Vědci zjišťují, zda v městských parcích žijí vzácní brouci

„Tímto se potvrdí význam parků a může se na základě toho upravovat management. A také jedním z výstupů je to, že jednotlivé dílčí městské samosprávy dostanou seznamy těch druhů, takže budou vědět, co tam žije a tomu se může přizpůsobit péče a hledat kompromisní opatření, aby byla zachována bezpečnost, ale zároveň aby bylo zajištěno přežití těchto ohrožených druhů,“ doplňuje Kašák.

Sběr brouků potrvá do konce srpna. Na výzkumu pracují lidé z Mendelovy univerzity a Univerzity Palackého. Závěry by mohli vědci znát na konci roku.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio