Velká mapa rodáků: nejvíce lidí zůstává ve Zlínském kraji

Které obce a města mladí lidé spíš opouštějí a kde žije naopak nejvíc rodáků? Rekord drží Strání u Uherského Hradiště, z krajů má nejvíce rodáků ten Zlínský.

Strání, malá obec na Uherskohradišťsku, se rozprostírá na hřebenech Bílých Karpat. Kousek od hranic se Slovenskem. Takže nejenom tradice, ale i dialekt Straňanů je osobitý a jiný - ovlivněný sousední zemí.

Místní se ale rádi chlubí ještě jednou věcí. Mají svou obec rádi a zůstávají v ní celý život. A datoví novináři Českého rozhlasu to jen potvrdili. Z 3,5 tisíc obyvatel je ve Strání přes 78 % rodáků.

Čtěte také

Mladí lidé odjíždějí ze Strání za prací a studovat. Ale i stovky kilometrů daleko za svůj domov považují svou rodnou ves. Rádi se pak všichni scházejí třeba na místních akcích. Mezi ty známé patří tradiční Festival masopustních tradic - mezi ty menší třeba velikonoční zábava s cimbálovou muzikou. Ta je místní - založená bratry Bruštíkovými. Josefem, Antonínem a Radkem.


Tradice a sounáležitost se ve Strání pěstuje od útlého věku. Irena Michalčíková pochází ze severní Moravy a přistěhovala se sem před 40 lety. Pracovala jako učitelka a vedla také dětskou složku tanečníků, Javorinku.

„Ano, ten patriotismus tady je. Tady se to předává z generace na generaci,“ potvrzuje učitelka.

Bývalý starosta Ondřej Benešík o Straňanech říká, že jsou na jednu stranu pohostinní a milí, na druhou stranu umí být tvrdí a za své názory bojovat. A i tak drží při sobě.

„My jsme tady prostě, jak říkáme, za kopcem. My jsme tady izolovaní. A to myslím si, že hraje velkou roli vysoká religiozita, která drží tu obec pohromadě,“ dodává Benešík.

Malá obec pod Velkou Javořina nabízí spoustu krásných výhledů do okolí. Když se ale někoho ve Strání zeptáte, který pohled je nejkrásnější, odpoví vám často podobně. Od Hrabiny - to když přijíždíme domů a otevírá se nám celá stráň.

Spustit audio