Venku jde o život, bezdomovci stojí fronty na noclehárny

Většina nocleháren a ubytoven pro lidi bez domova hlásí plno. Na nocleh bezdomovci v Brně stojí frontu.

Ranní teploty opět klesly hluboko pod nulu. Do mrazivého rána se probouzí i lidé bez domova. Ti šťastnější v noclehárnách a krizových centrech.

Na jihu a východě Moravy jsou obsazené do posledního místa. Večer před otevírací dobou čeká u vchodu řada zájemců, kteří chtějí noc přečkat v teple.

Jedním z takových míst je i centrum Diecézní charity Brno na Bratislavské. „Je tady čtyřiadvacet míst pro muže, tři záchody, tři sprchy a kuchyňka, platí se třicet korun. Teď v zimě je obsazenost zhruba 99 procent,“ konstatuje Jaroslav Hrubý, který se o provoz noclehárny stará.

Ti, kdo na přespání peníze nemají, mohou strávit noc v takzvaném krizovém centru zdarma. Spí tam na zemi nebo na židlích, ale i tam je večer úplně plno.

Ti, kdo takovéto služby lidem bez domova poskytují, si v Brně navzájem vypomáhají. „Spolupracujeme při této službě i s kurátory města Brna a s Diecézní charitou Brno. Jsme domluveni, že v případě, že by někdo z nás měl přeplněnou službu, bude zájemce posílat k těmto smluvním partnerům,“ vysvětluje ředitel Armády spásy Ivan Borek.

Armáda spásy zároveň nabízí možnost pomoci lidem bez domova mrazivé noci přečkat. Lidé můžou bezdomovcům darovat noc v teple zakoupením speciální nocleženky. Poukaz v hodnotě sto korun nabízí Armáda spásy. Lidé bez domova dostanou nocleh, jídlo a pití a možnost se osprchovat.

„Noclehárna je rozdělená na muže a ženy. Třicet čtyři lůžek je pro muže a šestnáct lůžek je pro ženy. Obsazenost se pohybuje kolem padesáti až šedesáti procent i v tomto mrazivém období,“ dodává Borek.

Poukaz jde koupit přes internetové stránky Armády spásy.

autor: mav
Spustit audio