Veselé zástěrky mají dětem zpříjemnit kontakt se zdravotníky v nemocnici

27. červenec 2017

Navázat přátelský vztah mezi lékařem a pacientem v brněnské Dětské nemocnici mají nově pomoci veselé zástěrky s obrázky. Ty si místo bílých plášťů navlékají doktoři i sestřičky.

Personál brněnské Dětské nemocnice bude o malé pacienty nově pečovat ve veselých zástěrkách. Barevné pohádkové motivy na nich mají u dětí zmírnit strach z bílých plášťů a nepříjemných vyšetření. Projekt vymyslela módní návrhářka Marie Zelená, část zástěrek navíc zaplatili sami Brňané.

Sestřičky využívají veselé zástěrky při každodenním kontaktu s dětskými pacienty. „Myslím si, že to sestřičky zlidští, i když jsou moc hodné, o to nejde. Ale že to dítě nevidí jen bílý plášť, ale vidí ty obrázky, tak je to pro ně lepší,“ myslí si maminka Hana, která je v nemocnici se svojí čtyřletou dcerou Monikou.

Veselé zástěrky mají dětem pomoci překonat strach z lékařů a sester.

„Zástěrky použijeme na dětských odděleních tady v dětské nemocnici na všech a v Bohunicích, kde jsou děti hospitalizované, to znamená na ortopedii a popáleninách, ale chceme to vyzkoušet i na geriatrickém oddělení u starých lidí,“ vysvětluje Erna Mičudová, náměstkyně pro nelékařskou péči Fakultní nemocnice Brno

Celkem nemocnice pořídila 136 zástěrek, 95 z nich zaplatili soukromí dárci. Mezi nimi i Tereza Trunkát Dlouhá.

Sestřičky v zástěrkách. Uprostřed návrhářka Marie Zelená.

„Myslím si, že ty zástěrky mohou pomoc, aby se děti alespoň trochu zbavily strachu. Ty obrázky jsou nádherné. Je to důležité. Vnímala jsem, jak strašně je důležité pro moje děti, že tady na ně byli milí,“ vysvětluje svou motivaci dárkyně.

Zástěrky s dětskými motivy vytvořila brněnská návrhářka Marie Zelená. „Každý obrázek vytváří svůj vlastní příběh, takže máme sedmnáct druhů obrázků. A na každém oddělení budeme tím pádem mít jiný obrázek. Jediné co je společné, je vždycky sluníčko a mráček. Kdyby dítě nevidělo na obrázek, pokud by ho potřeboval lékař zvednout, tak vždycky uvidí to sluníčko, které je na rameni,“ popisuje návrhářka.

Veselé zástěrky mají dětem pomoci překonat strach z lékařů a sester.

K zástěrkám patří i omalovánky, které děti po vyšetření získají jako malou odměnu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio