Video: první okamžiky lvice Kivu v brněnské zoo

12. červenec 2017

V brněnské zoologické zahradě včera přivítali lvici Kivu.

Do brněnské zoologické zahrady se po čtrnácti letech vrátil lev. V úterý večer dorazila z Ústí nad Labem samice lva konžského Kivu.

Přijela ve speciálním boxu dodávkou. „Jsou mnohem větší přepravy, tohle trvalo nějakých čtyři až pět hodin, což není pro to zvíře tak stresující,“ konstatoval ředitel zoo Martin Hovorka.

Chovatelé teď budou pozorně sledovat, jak se lvice v novém bydlišti chová a jak si zvyká. Zatím bude ve svém novém domově sama. Její budoucí partner, lev Lolek, by měl do Brna dorazit za dva týdny z polského Gdaňsku. Cestu dlouhou skoro osm set kilometrů absolvuje v podobné dodávce jako v úterý Kivu.

„Může se zdát, že letecky je to kratší, ale na letišti jsou dlouhé čekací lhůty, než se vše odbaví, takže letadlo na takovouto vzdálenost nemá význam. Doufám, že je to jejich poslední cesta a že tady už zůstanou. Mají sice nepříjemný zážitek z přepravy, ale oni na to brzy zapomenou,“ věří Hovorka.

Brněnská zoo krále šelem chovala nepřetržitě od roku 1953, mezi lety 1962 a 1972 tu odchovali jedenáct lvíčat. Poslední brněnský lev, samec Bali, se v roce 2003 z důvodu nevyhovujících podmínek odstěhoval do Francie.

Teď ale na lvy čeká úplně nová expozice s vytápěnou ubikací a třemi chovnými boxy a výběhem o rozloze dva tisíce čtverečních metrů. Její výstavba stála přes 17 milionů korun.

Lidé poprvé nový lví pár uvidí 26. srpna při otevření expozice Kalahari.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio