VIDEO: Šlapat zelí není žádná legrace, náš reportér to zkusil na vlastní kůži

Šlapačka zelí je náročná profese, za směnu nachodí i deset kilometrů.

Marcela Vaňková se živí jako šlapačka zelí. V kunovickém Hamé na Uherskohradišťsku „nachodí“ během sedmi a půlhodinové směny i deset kilometrů. V obřích tancích na zelí se celá v bílém, včetně gumáků, nepohybuje sama. Na směně dostávají zabrat i nohy a záda dalších čtyř kolegyň.

„Už jsme si stoupli do hromady zelí. Trošku se tady čvachtám a musím říct, že se trochu bořím,“ popisuje pocity reportér Pavel Sedláček, který si šlapání zelí na vlastní kůži vyzkoušel.

V tanku, do kterého se šlapačkami zelí vstoupil, bylo v tom okamžiku vrstva zelí silná sto čtyřicet centimetrů. Celkem se do něj ale vejde asi 15 tun zelí.

„Bořím se teď až po kotníky v těch gumácích. Nedokážu si představit, že bych tady šlapal sedm hodin v tahu,“ přiznává Pavel Sedláček.

Šlapačky mají za sedm a půl hodiny půlhodinovou přestávku. „Je nás tady na to pět, takže každá chodíme jednu vrstvu, která odpovídá asi deseti centimetrům,“ vypráví Marcela Vaňková a přiznává, že ji z práce hodně bolí nohy.

Společnost vyrábí zelí už devadesát let stejným způsobem. V kunovickém závodě šlape zelí celkem deset lidí. Ročně vyprodukují asi tisíc tun této tradiční pochoutky.

autor: pes
Spustit audio