Vila slavného tvůrce nábytku se rozpadá, chybí na ni 50 milionů korun

Obyvatelé Koryčan tomuto domu přezdívají zámeček - i když už spíše připomíná zříceninu. Jako sídlo si vilu nechal postavit vynálezce ohýbaného nábytku Michael Thonet, a to na dohled od své první továrny na Moravě. Na její opravu radnice shání padesát milionů korun. Reportér Českého rozhlasu Brno do budovy exkluzivně nahlédnul.

Obří dveře chrání vchod do vstupní haly. V té ani takový detail jako zábradlí schodiště nezapře původ v továrně na ohývaný nábytek, který rodinu tak proslavil. Jenže stejně jako zbytek budovy chátrá, některé podlahy jsou rozpadlé a do části místností tak není možný vstup.

Přesto už sama hala každého zaujme. "Je to nádherný prostor, mohutný, prosvětlený impozantním prostorem ze světlíku," říká znalec historie Koryčan Lubomír Daníček.

Michael Thonet si továrnu v Koryčanech zřídil v roce 1856 - a krátce na to si pořídil i toto reprezentativní sídlo. I když sám bydlel ve vile asi šest let, jeho potomci ji používali i později.

Budova dnes patří městu Koryčany. A radnice opakovaně hledá dotace - nebo čeká na mecenáše, který by stavbě pomohl vrátit původní lesk. A takoví se do ani ne třítisícového městečka v podhůří Chřibů nehrnou.

Schodiště v hale Thonetovy vily nezapře, že její autor měl rád ohýbané dřevo.

Dům sám je přitom stále plný technických vymožeností nebo aspoň jejich zbytků. Například nad mohutným světlíkem se stále skrývá původní nádrž na dešťovou vodu, která pomáhala snížit spotřebu vody pitné. A místní znalci ukazují i výjimečné systémy, například proudění vzduchu v útrobách stavby, který bránil i zavlhání ve dvoupatrových sklepeních.

Součástí vily je i sběrač dešťové vody.jpg

Koryčanský kronikář Zdeněk Horenský, jehož babička u Thonetů působila jako pokojská, připomíná, že místní měli rodinu v úctě. Dávala ostatně práci velké části města.

Radnice by i proto vilu chtěla upravit pro některý z typů komunitního bydlení. Náklady 50 milionů korun jsou ale ještě o čtvrtinu vyšší než celoroční rozpočet města.

autoři: pes , Miloš Šenkýř
Spustit audio