Víno patří k nejfalšovanějším potravinám. K chystaným opatřením však mají vinaři výhrady

Novela vinařského zákona by měla zabránit pančování a falšování vína a také daňovým únikům. Výhrady k návrhu však mají jihomoravští vinaři. Podle nich je v něm řada chyb a budou chtít, aby se přepracoval. O svých výhradách dnes budou jednat na ministerstvu zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve vinotéce (ilustr.obr.)

Ve vinotéce (ilustr.obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Návrh se věnuje například problematice sudového vína. Nově má být uzávěr každého sudu, ať už se jedná o víno z domácí produkce, nebo dovezené, opatřen kontrolní páskou.

Pokuta za falšování vína se pak může vyšplhat až do výše padesáti milionů korun.

„Tahle část se nám nelíbí už jenom kvůli tomu, že vlastně ty přelepky by si vinař měl dělat sám, tím pádem v podstatě tenhle problém nic neřeší,“ uvedl místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič.

Podle Maděřiče je to podobné, jako kdyby si vinař tiskl sám peníze. A není to jediná námitka. V novele jsou podle vinařů faktické chyby, nejasné definice a velmi sporné body.

V návrhu se třeba píše, že by se sudové víno už nemělo prodávat v nevyhovujících podmínkách, jako například na čerpacích stanicích, ve večerkách, v květinářstvích a podobně.

Prodejce by měl také zajistit, aby sudové víno bylo uskladněno při 15 stupních Celsia, a k prodeji bude muset mít také odpovídající výčepní zařízení.

Hrozen, víno (ilustrační foto) | Foto: Stock Exchange

I tento krok u vinařů vyvolal nevoli, fakticky by to totiž znamenalo, že by vinař bez výčepu ze svého sklepa nemohl prodat ani deci vína. Opatření by tedy tvrdě pocítili zejména malí vinaři.

„Návrh vinařského zákona tak, jak byl předložen, nepostihuje tu podstatu problému, a to je víno, které jde mimo jakoukoli evidenci. To znamená pokud se zde nezavede elektronická evidence, co za víno přijde do republiky, tak není možné tyto věci efektivním způsobem postihovat,“ namítl prezident Vinařské unie David Šťastný.

Dnešní jednání je součástí takzvaného připomínkového řízení.

Ministerští úředníci by měli návrhy, které dnes na schůzce zazní, ve stanovené lhůtě vypořádat a rozhodnout, zda jsou oprávněné, či nikoliv, a podle toho je také případně zapracovat do chystané novely. Ta by měla začít platit už v příštím roce.

Štěpánka Kadlečková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme