Vláda povýšila Lednici mezi lázeňská místa

Lednice dostala jako 35. oblast v Česku statut lázeňského místa. Ve středu o tom rozhodla vláda.

Pro Lednici to znamená prestiž, ale i přísnější pravidla na ochranu zdraví obyvatel a návštěvníků. Lázeňská pravidla doplní ta, která už nyní platí kvůli zápisu Lednicko-valtického areálu na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Vláda svým nařízením také například omezila možnosti instalace reklamy v obci včetně reklamy z dopravních prostředků, oslňující či blikající reklamy a rozdávání reklamních letáků. Na veřejně přístupných místech ministři svým nařízením zakázali krmit toulavá a volně žijící zvířata.

Pravidla omezí stavby v sousedství samotných lázní
„Nesmí se třeba zvyšovat prašnost nebo produkovat látky, které by nějak ohrožovaly zdraví,“ uvedl ve vysílání Českého rozhlasu Brno nezávislý starosta Lednice Libor Kabát. Ve vnitřní zóně samotných lázní také například budou smět růst jen lázeňská zařízení. Jiné stavby už nedostanou povolení.

Lázně v Lednici vznikly v roce 2007, kdy tam začal pacientům pomáhat pramen s jodobromovou vodou. Ten slouží lidem s nemocemi oběhového a pohybového ústrojí, ale i poruchami žláz s vnitřní sekrecí či kožními, gynekologickými a nervovými onemocněními.


Kde jsou v Česku vlastně oficiální lázně
Oficiální seznam lázeňských míst České republiky (před rozhodnutím o Lednici): Bechyně, Běloves, Bílina, Bludov, Karviná-Darkov, Dubí u Teplic, Františkovy Lázně, Hodonín, Jáchymov, Jánské Lázně, Jeseník-Lázně, Karlova Studánka, Karlovy Vary, Klimkovice, Konstantinovy Lázně, Kostelec u Zlína, Lázně Bělohrad, Lázně Bohdaneč, Lázně Kundratice, Lázně Kynžvart, Lázně Libverda, Lázně Toušeň, Lipová Lázně, Luhačovice, Mariánské Lázně, Mšené Lázně, Poděbrady, Slatinice, Teplice nad Bečvou, Teplice, Třeboň, Velichovky, Velké Losiny, Vráž u Písku.
Členy sdružení lázeňských míst jsou i Ostrožská Nová Ves a Železnice.
(Zdroj: MMR)

„Pramen je již dnes chráněn ochrannými pásmy. Statut lázeňského místa však povede nejen k vyšší ochraně tohoto zdroje, ale také léčebného režimu a celého lázeňského prostředí,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Starosta Libor Kabát na vlnách Českého rozhlasu Brno v rozhovoru s Hanou Ondryášovou přiznal, že na podobu statutu lázeňského místa měli větší vliv než v roce 1996 při zápisu obce a okolí na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Už samo propojení obou zápisů je výjimečné. Starosta přiznává, že v Lednici je v sezóně těsno. Lázně se však plní i v zimní sezóně, kdy tolik turistů nejezdí. Podotýká, že současná kapacita lázní je teď zhruba na polovině předpokládaná budoucí kapacity kolem 400 návštěvníků.

autoři: hon , Miloš Šenkýř
Spustit audio