Vodohospodáři, kraj i obce se připravují na čištění Vranovské přehrady

12. leden 2012

O budoucnosti a případném čištění Vranovské přehrady začali jednat zástupci Jihomoravského kraje, Povodí Moravy a okolních obcí. Kvalita vody nejobjemnější nádrže v kraji je sice zatím poměrně dobrá, v posledních letech se ale začíná zhoršovat.

Špatná kvalita vody by mohla v budoucnu znamenat jak vážné problémy pří zásobování obyvatel okresů Znojmo a Třebíč pitnou vodou, tak ještě horší ekonomickou situaci obcí na Vranovsku, které jsou závislé na turistickém ruchu. Detailní monitoring zdrojů znečištění by mohl být uhrazen z evropských fondů, je ale třeba připravit společný projekt s rakouskou stranou.

Vranovská přehradní nádrž, přezdívaná Moravský Jadran, patří už desetiletí k nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším rekreačním oblastem u nás. O tento status by ale mohla kvůli zhoršené kvalitě vody v budoucnu přijít, i když zatím je na tom ještě poměrně dobře.

„Poslední dobou zaznamenáváme především na Bítovsku znečištění sinicemi. Chce to ale řešit, protože problém nastává a v budoucnu to může být velkým problémem,“ uvedl starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Pro vodohospodáře je Vranovská přehrada oříškem už proto, že slučuje i dvě do jisté míry protichůdné funkce. Slouží k vodárenským a zároveň rekreačním účelů.

„Abychom nedopustili stejný vývoj na Vranovské přehradě jako na Brněnské přehradě, je třeba se předem připravit. Včasná opatření totiž nejsou tak finančně náročná,“ podotkl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík:

Kvalitu vody ve Vranovské přehradě mohou zhoršovat jak sedimenty za tři čtvrtě století její existence, tak zemědělská hnojiva a odpadní vody z našich i rakouských obcí na horním toku Dyje. Situaci je ale nejprve nutné detailně zmapovat. S dolnorakouskou vládou chce vedení Jihomoravského kraje o projektu jednat už v příštím týdnu. Žádost o dotace je totiž třeba podat do poloviny března.

autor: hol
Spustit audio