Všechno, co jste nevěděli o valašském kroji, zjistíte na výstavě Jak jde kroj

Rožnovské muzeum otevírá unikátní expozici historického textilu a krojů.

Unikátní soubor šesti set historických textilií a krojů ode dneška představuje Valašské muzeum v přírodě. V Rožnově pod Radhoštěm vznikla nová expozice „Jak jde kroj, tak se stroj“.

Etnografové vybrali to nejlepší a nejzajímavější z depozitáře, který obsahuje přes dvacet tisíc kusů. Výstavu najdete v podkroví vstupní budovy muzea.

Rozlehlý prostor člení řada vitrín, které jsou plné krojů a krojových doplňků. „Vybírali jsme tak abychom ukázali návštěvníkům co nejvíce. Mnozí laici, ale částečně i členové folklorních sdružení, jsou přesvědčeni, že valašský kroj má tu nejsprávnější podobu v červenomodrobílém kroji, ale to vůbec není pravda,“ vysvětluje autorka expozice Lenka Drápalová.

Autorka výstavy Lenka Drápalová

Vystavené exempláře jsou opravdu velmi pestré. Odbornice vysvětluje, že barvíři znali od pradávna velké množství barev.

Etnografka upravuje kabátce

Návštěvníci mohou nahlédnout také do osvětlených zásuvek pod vitrínami, kde najdou další kusy oblečení. Část nazývaná studijní depozitář nejvíce ukazuje variabilnost valašského kroje.

Historický valašský kroj

Netradiční součástí výstavy je také obchod s galanterním zbožím a metráží. „Mnozí by asi byli rádi, kdybychom vystavené zboží opravdu prodávali – máme tady velmi pěkné kousky. Při tvorbě tohoto obchodu jsme vycházeli z doloženého obchodu na rožnovském náměstí,“ popisuje Drápalová.

Součástí expozice je celý obchůdek

Kromě různých variant valašského kroje najdou návštěvníci také mimo jiné dětské oblečky i oděvy, které se dávaly nebožtíkům do rakve. Krom toho si mohou pustit film o tom, jak vypadá valašský kroj a jak se má správně oblékat.

autor: rv
Spustit audio