Všetuláci si postavili kapličku vlastníma rukama. Ta stará musela kdysi uhnout silnici

11. září 2017

Psal se rok 1964 a na Kroměřížsku, konkrétně v holešovské části Všetuly, šla k zemi tamní kaplička. Tehdejší konšelé to zdůvodnili tím, že je třeba narovnat silnici a postavit nový most. Zvonice jim překážela.

Ve Všetulích žije hodně pamětníků a ti nesouhlasili tehdy ani dnes. Vytvořili spolek Všetuláci sobě a rozhodli, že svépomocí postaví kapličku znovu, samozřejmě podle dobových fotografií. Hrubá stavba už je několik dnů hotová.

Jeden z místních Alois Valenta ukazuje hrubou stavbu kapličky, na jejímž vzniku se podílel vlastníma rukama. „Dělal jsem, co bylo potřeba, ale většinou jsem byl u míchačky a škrabal jsem cihly,“ popisuje.

Cihly použité při stavbě zvonice nejsou nové, ale pochází ze zbořených staveb. „Tady se vždycky sešla partie, čistilo se to, škrabalo. Těch cihel je pět tisíc,“ upřesňuje Valenta.

Kaplička se zvonicí už stojí, místní ji postavili vlastníma rukama.

Ludmila Malá pamatuje ještě starou kapličku. „Kaplička byla postavená v roce 1851. Zbourali ji 17. 3. 1964, protože vadila v průjezdu z ulice 6. května na ulici Rymickou. Na jejím místě udělali cestu,“ vysvětluje Ludmila Malá, která má i fotografie původní stavbičky.

Pamatuje se také moment, kdy se kaple poroučela k zemi. „Pamatuju si, jaký to byly šupy, když z toho vrchu padal zvon. Tenkrát nebyla žádná mechanizace, uvázal se silný provaz a tahali to dolů,“ vzpomíná. Dodává, že místním bylo kapličky velmi líto.

To dokazuje i odhodlání, se kterým se sdružení Všetuláci sobě do stavby nové zvonice pustili. Členů spolku je v současnosti více než stovka. Zvon zatím na vrcholku věže nevisí.

„Zvon se dochoval, Všetulák pan Chytil ho schoval tehdy, když se bourala. Už ho máme zrestaurovaný a jsme rádi, že můžeme použít tento původní,“ říká Lenka Karhanová, předsedkyně spolku Všetuláci sobě.

I když se jedná o repliku původní stavby, je nová zvonice menší než ta kdysi zbořená. „Ta původní měla rozměry pět krát pět metrů a vzhledem k okolnostem jsme udělali mírně zmenšenou, asi třikrát tři metry,“ doplňuje předsedkyně spolku.

Vzhledově se má stavba co nejvíc přiblížit první zvonici. Spolek vychází z dobových fotografií, a například trefit barvu omítky je velmi ošidné – jiné než černobílé fotografie totiž neexistují.

Nová kaplička by se měla otvírat v červnu příštího roku a asi o tři měsíce později na svatého Františka by měla být vysvěcená.

autor: pes
Spustit audio