Vymysleli krabici, která děti učí milovat úklid

Přemluvit děti k tomu, aby si po sobě uklidily hračky je někdy nadlidský úkol. Ulehčit rodičům chtějí tři srbští programátoři, kteří vymysleli chytrou krabici na hračky a právě na ní v Brně pracují.

Stoupnout na kostku stavebnice není nic příjemného, ještě horší je ale někdy přemluvit ratolesti k tomu, aby po sobě hračky uklidily. Se zajímavým nápadem přišli tři Srbové, kteří na svém projektu chytré krabice na hračky přišli pracovat do Brna. Krabice na děti mluví a motivuje je tak k úklidu. Za uklizenou hračku zatleská nebo se zasměje.

Představte si, že by se váš odpadkový koš zasmál pokaždé, když byste do něj vhodili odpadky. To by potom možná uklízení bylo hned příjemnějším úkolem. S takovou myšlenkou přišli tři Srbové. Přemýšleli, jak donutit děti, aby po hře uklidily stavebnici nebo plyšová zvířátka zpátky do krabice.

„Krabice zpívá, hihňá se a říká dětem: Nakrm mě! A když do ní děti dají hračky, tak přehrává vtipné zvuky jako třeba mňam nebo mlaská. Je propojená přes wi-fi s chytrým telefonem a uživatelé tak můžou vytvářet svoje vlastní zvuky, nahrávat je do krabice a dokonce je sdílet s přáteli,“ vysvětluje autorka Smarttoybox neboli chytré krabice na hračky Petra Marković.

Programátoři by ještě rádi dopracovali komunikaci mezi dvěma krabicemi v místnosti, kdy by se děti zároveň s uklízením učili třeba, kde je vpravo a vlevo. Už teď ale z prvních zkoušek ví, že jejich krabice má u dětí úspěch.

„Moje neteř, když tu krabici uviděla, tak začala brát věci z celé místnosti a dávat je dovnitř. Ale nebrala jen hračky z podlahy, ale také ty z poličky, cokoliv, co jí přišlo pod ruku. A já jsem si říkala, že to sice nebyl náš cíl, ale že náš nápad funguje,“ směje se Marković.

Projekt si vyhlédla Hana Šudáková, která vede program Starcube v Jihomoravském inovačním centru v Brně. Ten pomáhá slibným začínajícím projektům. A podle Šudákové je srbský nápad zajímavý po všech stránkách.

Smart Toybox, neboli chytrá krabice na hračky, učí děti milovat úklid

„Je to pro rodiny s dětmi, je to něco fyzického, na co si člověk může sáhnout, s čím se dá pracovat. Na druhou stranu tam je určité technologické know how, používají poměrně složité senzory a další věci, které tomu dávají v našich očích poměrně velkou hodnotu,“ vysvětluje, proč centrum projekt podporuje.

Na samotnou výrobu chytré krabice na hračky teď její autoři shání peníze v internetové kampani. Jejich cílem je shromáždit 10 tisíc eur.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio