Výroba kunovických letadel zůstane v Česku, rozhodli majitelé

Výroba letadel firmy Aircraft Industries zůstane v Kunovicích. Majitelé společnosti to potvrdili po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aircraft Industries v Kunovicích krátce po čtvrteční tragédii

Aircraft Industries v Kunovicích krátce po čtvrteční tragédii | Foto: Pavel Sedláček

S ruskými majiteli vyjednával ministr Mládek. „Přiznám, že jsem tlačil na majitele, aby pokračovali ve výrobě letadel v ČR. Devadesát procent letadel bylo prodáno do Sovětského svazu a pro firmu je obtížně existovat bez ruského trhu,“ řekl sám Mládek.

Kvůli zvažovanému přesunu výroby do Ruska byli zaměstnanci v kunovickém závodě ve stávkové pohotovosti. Minulý pátek ji odvolali potom, co firma uhradila zaměstnancům benefity.

Výroba je důležitá pro město i okolí

„Já sám jsem navštívil asi před dvěma měsíci, prošel jsem si celé provozy, viděl jsem rozpracované letadla, ale minimální činnost. Mnoho lidí bylo doma a nebylo jasné, jak je to se zakázkami,“ popsal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Výroba letadel v Kunovicích je navíc podle předsedy Odborového svazu KOVO Jaroslava Součka velmi důležitá pro Českou republiku. „Kdybychom o výrobu měli přijít, bylo by to špatné i vzhledem k minulým investicím, kdy do vývoje letadel byly investovány stamiliony korun. Doufáme, že letadla budou vyráběna pro ruský trh i pro zbytek světa.“

Problémy trvají déle, letadla míří do Ruska

Problémy Aircraft Industries začaly už loni kvůli situaci v Rusku, kam dodává většinu vyrobených strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala ani jeden stroj. Celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos však dodala pět letadel. Všechna do Ruska.

Na příští rok počítají majitelé s výrobou 15 letounů stávajícího modelu L-410 v českém podniku. V roce 2018 by chtěli začít vyrábět nový model letounu L-410 NG, v objemu asi 15 strojů ročně. V dopisu to napsal ministru Mládkovi ruský vlastník.

Ondřej Látal, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme