Vyšetřování nedělního brutálního přepadení v Břeclavi převzal speciální tým

17. duben 2012

Tři útočníky, kteří v neděli surově zaútočili na patnáctiletého chlapce v centru Břeclavi, původně hledali místní policisté. V úterý ale sledovaný případ začali řídit jejich kolegové z jihomoravského krajského ředitelství.

„Zatím sbíráme poznatky, analyzujeme a veškerou naši snahu napínáme k tomu, abychom co nejdříve mohli zjistit a obvinit útočníky,“ uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Chlapce napadla trojice neznámých útočníků v neděli večer u Shopping centra. Těžce zraněný po brutálním útoku skončil v nemocnici. Hoch přišel o ledvinu, má poškozená játra a slezinu a jeho stav je nadále vážný.

Kvůli incidentu posílila policie hlídky v ulicích města, totéž učinili i břeclavští strážníci. Incident ostře odsoudilo vedení města i například předseda Celostátní asociace Romů Vladimír Galbavý.

„Odsuzujeme tento hanebný kriminální čin, ať byl pachatelem kdokoliv. V případě, že se prokáže, že útočníky byli Romové, budeme se od těchto kriminálníků jasně distancovat,“ uvedl předseda asociace Vladimír Galbavý.

„Kriminalisté případ zatím vyšetřují jako těžké ublížení na zdraví,“ upřesnila mluvčí Vedrová, „ta právní kvalifikace ale ještě může být změněna.“

Za napadeného chlapce se v Břeclavi na nedělní odpoledne chystá pochod. Účast na demonstraci nazvané „Pochod za Peťu a naši bezpečnost“ už na Facebooku přislíbilo přes tisíc lidí. „Ukažme, že nám není jedno to, co se děje v naší republice,“ vyzývají v elektronickém plakátku pořadatelé akce.

autoři: hon , Michal Záboj
Spustit audio