Výsledky zlínských žní letos hospodáře nepotěší, může za to chladné a vlhké léto

7. září 2005

Žně na Zlínsku skončily, bohužel výsledky moc hospodáře nepotěší. Kvůli chladnému a vlhkému létu je většina pšenice méně kvalitní a to platí i pro ostatní plodiny. Zemědělci navíc nezvládají podzimní práce v agrotechnických lhůtách.

"Také výnosy byly podprůměrné," říká předseda Krajské agrární komory Petr Slovák. " Tato zima zasáhla až do letošního dubna, takže nástup jara byl poměrně pozdě. To se potom dotklo zásevů hlavních jařin, jako byla pšenice jarní a jarní ječmeny. Co se týká vlastních žní, myslím si, že je hrozně málo pamětníků, kteří si vzpomenou na období, kdy se žně protáhly do konce srpna a do začátku září," dodává Petr Slovák.

Obilí, které bylo sklizené jako první, sice ještě dosahuje potravinářských parametrů, ale to, které se sklízelo až posléze ve vlhčím počasí, se dostává svými parametry do krmného obilí. "Co se týče dopadu chladného podnebí na další plodiny, tak například kukuřice se stále ještě sklízí, takže zatím nelze určit, jak situace dopadne, ale určitě se toto počasí projevuje i na jarních ječmenech a v kvalitě řepky,"říká předseda Krajské agrární komory Petr Slovák.

Výnosy, kterých na Zlínsku dosáhly, jsou nižší, než v loňském roce, v pšenici ozimé bylo dosaženo výnosu 5,6 tuny z hektaru, u ozimého ječmene 4,6 tuny z hektaru a u řepky olejné 3,2 tuny z hektaru.

Další hrozbou, kromě nízkých výnosů, jsou také ceny. Na to, jak to s nimi letos vypadá, předseda Slovák uvádí: "Největší rozdíl bude v pšenici ozimé potravinářské a v pšenici ozimé krmné." Ta potravinářská totiž přešla díky svým kvalitativním parametrům do krmné. Vzhledem k tomu, že na Zlínsku nemají tolik zvířat, které by skrmili takovým množstvím pšenice, tak cena krmné pšenice na trhu klesá v současné době na dva tisíce korun a nejsou výjimky i pod dva tisíce korun. Naopak cena pšenice potravinářské pomalu růst začíná a už dosahuje tří tisíc korun.

autor: rv
Spustit audio