Výstava v Brně dává nahlédnout do utajeného světa mechů a lišejníků

11. únor 2012

Na dřevěných částech několika vitrín Moravského zemského muzea v Brně se v tomto týdnu objevily chomáčky mechu. Nesouvisejí ovšem se špatnou prací uklízeček, ale s tím, co je za sklem - nová výstava „Svědkové z úsvitu času" je věnována právě mechorostům a lišejníkům.

Zdánlivě primitivní a nezajímavé rostliny jsou na Zemi už odpradávna a jsou velmi užitečné. Mechorosty například zadržují velké množství vody a brání tak povodním, lišejníky mají zase léčivé účinky.

Výstava v sálech Biskupského dvora potrvá do 2. září

Návštěvníci výstavy se s mechy a lišejníky mohou detailně seznámit prostřednictvím velkým keramickým modelům a makrofotografiím. Jejich prostřednictvím poznají nezvyklé tvary a barvy, které jinak zůstávají lidskému zraku utajeny.

Výstava ukazuje přes třicet zvětšených modelů

„Náš velký cíl je přimět návštěvníky, aby začali rozlišovat mechy a lišejníky, což většina populace nedělá. Vytvořili jsme přes třicet zvětšených modelů, aby si mohli prohlédnout barevnost, rozmanitost a nádheru mechů a lišejníků,“ uvedl Josef Halda, který expozici vytvořil společně se Svatavou Kubešovou.

Výstava v sálech Biskupského dvora potrvá do 2. září. Moravské zemské muzeum na ní spolupracovalo s Muzeem a galerií Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

autor: hol
Spustit audio