Vysypávané ornamenty z písku a mouky zdobí Šardice o hodech

Ženy z Šardic na Hodonínsku o víkendu po chodnících v obci sypaly ornamenty. Podle staré tradice používaly směs písku a mouky. Aby jim vítr obrazce nerozfoukal, každé dílo pokropí vodou, mouka se přilepí a zaschne. Ornamenty tak na dlažbě nebo asfaltu vydrží i několik týdnů.

Ulice Šardic na Hodonínsku zdobí sypané ornamenty. V obci totiž pořádají hody. Obrazce plné květů inspirované starými výšivkami vytvořily tamní malérečky ze směsi písku a mouky.

Svá díla vždy pokropí vodou, mouka se přilepí a zaschne, ornamenty tak vydrží i několik týdnů. Tradici starou desítky ba dokonce stovky let dodržují Šardice jako jedna z posledních obcí na jihu Moravy.

Desítky kilogramů sklářského písku smíchaného s moukou spotřebují na ornamenty. Počasí je polovinou úspěchu, letos se tedy vydařilo.

Malérečky v Šardicích vytváří ornamenty na chodníku pomocí písku a mouky.

Místo je nejprve potřeba pořádně zamést, aby byly obrazce vysypané na čistém podkladu.

„Budeme malovat přímo pod máju, pak budeme malovat staršino žugdro. Ze kterého ona bude vycházet a vítat stárka a hosty,“ říká malérečka Božena Maradová.

Ženy obvykle neplánují, který ornament kam namalují. „Je to improvizace. Rádi malujeme jablůčka, hrozny, to co dřív naše maminky a babičky malovaly děvčatům na kroje, na rukávce, na obojky, a tak,“ vysvětluje Maradová.

Krom písku s moukou používají malérečky už jen vlastní ruce. Ornamenty vytváří sypáním směsi přímo ze sevřené dlaně.

Malérečky v Šardicích vytváří ornamenty na chodníku pomocí písku a mouky.

„Už naše pra pra stařenky to dělaly. To je odjakživa šardický zvyk, to se nikde v okrese Hodonín nedělávalo,“ dodává malérečka.

Pak už nezbývá než všechny ornamenty důkladně pomocí rozprašovače pokropit vodou a doufat, že si na nich nepochutnají mravenci nebo že nepřijde vydatný déšť.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio