Vzácný básníkovník rozkvetl, lidé ho mohou rovnou očesat

Okolní stromy jsou ještě holé, ale ten před blanenskou radnicí už má listů nepočítaně. Jen nejsou zelené, ale bílé. A kolemjdoucí si je mohou utrhnout a odnést domů.

Vzácný básníkovník vykvetl před blanenskou radnicí o dost dřív než jakýkoliv jiný strom. Nezasloužila se o to příroda, ale pracovníci blanenské knihovny, kteří na strom rozvěsili téměř tři sta padesát kartiček s básněmi.

Verše Josefa Vrchlického, Františka Halase nebo Jiřího Žáčka na něj rozvěšeli pracovníci Městské knihovny v Blansku. Celou akci má na starosti Iveta Pernicová. „Všichni kolemjdoucí, kteří tady půjdou a uvidí strom, přijdou, přečtou si básničku, v ideálním případě si ji odnesou domů,“ vysvětlila. Báseň si mohou lidé odnést i pro rodinu nebo kamarády.

Čtěte také

Poezie podle ředitele knihovny Pavla Přikryla nepatří k populárním žánrům. Právě proto ji blanenská knihovna chce více představit veřejnosti. „Poezii se věnujeme systematicky, do konce měsíce března nás čeká například recitační přehlídka žáků základní školy,“ konstatuje Přikryl.

Na náměstí takto strom ozdobili potřetí. Tentokrát si lidé mohou přečíst díla i od méně známých autorů. „Máme tu básníky z Mongolska nebo třeba ty, kteří jsou přímo z Blanska a zapojili se do soutěže,“ popisuje Iveta Pernicová.

„Láska, ta je sladká, jako čokoláda hořká. Žádní kluci neberou mě, ale spíš babička je láska moje,“ recituje Kristýna Kavínová, která se u stromu zastavila jako jedna z prvních. Zaujala ji báseň Láska od autorky Adriany Opluštilové. „Já píšu básničky už od nějakých svých čtrnácti let, teď teda na to nemám moc čas, ale když je třeba chvilka času, tak si něco napíšu,“ vysvětluje Kavínová.

Zalaminované papírky nechají pracovníci knihovny na stromě viset do pátku. Je ale dost možné, že ke konci týdne už na větvích žádný poeta viset nezůstane. Loni lidé básníkovník očesali během jediného dne.

Básníkovník v Blansku
autor: mav
Spustit audio