Za legionellu v hotelu dostal ředitel 4 roky a dva měsíce vězení. Zaplatit má milionové odškodné

Soud potrestal provozního ředitele hotelu na Zlínsku, kde se objevila bakterie legionella. Muž dostal čtyři roky a dva měsíce vězení za to, že nerespektoval nařízení hygieniků a dál ubytovával hosty. Na nemoc způsobenou bakterií zemřel jeden Angličan a další muž z Prostějova onemocněl. Josef Milar má trvalé následky, sám dnes ale na jednání přišel. Soud mu přiznal odškodné téměř 6 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bakterie Legionella pneumophila může způsobit legionelózu, akutní horečnaté onemocnění

Bakterie Legionella pneumophila může způsobit legionelózu, akutní horečnaté onemocnění | Foto: volné dílo, United States Department of Health and Human Services, wikiskripta.eu

„Byl jsem dva měsíce v kómatu. Dvakrát lékaři vyhodnotili, že umírám. Ztráta vědomí, zasažení všech funkčních orgánů – srdce, plíce, játra, ledviny. Nemoc zasáhla veškerý můj imunitní systém a orgány,“ popsal postižený Josef Milar.

Oba muži se nakazili na konci roku 2014. Hygienici tehdy v hotelu našli legionellu v pitné a teplé vodě. Překračovala normy asi 1500krát. Provozovatel hotel nezavřel, navíc na internetu dál nabízel zvýhodněné pobyty. Ohrozil tak minimálně 36 lidí.

Bývalý provozovatel řekl, že udělal většinu úprav, které požadovali hygienici, například ve sprchách nebo chemicky ošetřil vodu. Hotel ale potom otevřel. Tvrdil, že jen poslouchal příkazy nadřízených. Jako majitel by to prý nikdy neudělal.

Tehdy se nakazil jeden z anglických hostů, který ve své vlasti pak také zemřel. Tento případ ale soud v pondělí neřešil. Legionellou se nakazil také 55letý Josef Milar, který byl dva měsíce v kómatu a bojoval doslova o život. U pondělního přelíčení nechyběl.

Policie obvinila bývalého provozovatele hotelu ve Zlíně, kde se hosté nakazili legionellou

Číst článek

Zlínský soud mohl bývalého provozního poslat za mříže až na deset let, trest byl ale nakonec nižší. Podle soudu je to kvůli polehčujícím okolnostem – přiznal se a omluvil se. Dostal tedy 4 roky a dva měsíce ve věznici s ostrahou, navíc musí zaplatit téměř 6 milionů korun odškodné pro Josefa Milara a dalších 1,3 milionu po něm chce VZP jako náhradu za léčbu nakaženého.

U soudu vznikla také kuriózní situace. Zmocněnec poškozeného totiž prosazoval, aby bývalý provozovatel dostal podmínku, pak by totiž prý mohl lépe splácet zmiňované odškodné.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený si vzal pro případné odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Žalobce i zmocněnec poškozeného byli s verdiktem spokojení a odvolávat se nebudou.

Bakterie legionella je pojmenována po amerických legionářích, kteří se jí před 40 lety nakazili.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme