Za okrojený bunkr ve Vratěníně hrozí majiteli pokuta od stavebního úřadu

Kauzu rozříznutého prvorepublikového bunkru u Vratěnína na Znojemsku řeší od včerejška stavební úřad.

Projekt "Bunkr Kunst" brněnského studenta umění a architektury Ondřeje Bělici rozvířil veřejné mínění. Mladý umělec totiž rozřízl prvorepublikový bunkr u Vratěnína na Znojemsku.

Roh objektu odkrojil diamantovým lanem, aby ukázal konstrukci stavby a tloušťku zdí. Majiteli stavby teď hrozí pokuta od stavebního úřadu za zásah do konstrukce stavby bez ohlášení.

„Jak se to mediálně dostalo ven, spoustu lidí to zajímá a jezdí se na to dívat,“ říká nezávislý starosta Martin Kincl.
Ve Vratěnínském katastru mají šestatřicet bunkrů, ale jen jeden je takto proslavený. Starosta z toho ale radost nemá. „Myslím si, že to umělecké dílo zrovna není, jak uvádí autor toho díla pan Ondřej Bělica. Tam šli lidi bránit vlast a byli ochotni tam položit život,“ vysvětluje svůj postoj Kincl.

Bunkr ve Vratěníně upravil student umění Ondřej Bělica. Jeho zásah budí zájem i emoce.

A dal podnět ke stavebnímu úřadu ve Vranově nad Dyjí, aby prověřili zákonnost zásahu do bunkru. Je totiž toho názoru, že majitel měl postup nejdříve konzultovat s úřadem. A ten dává starostovi zapravdu.

„Byl proveden neoprávněný zásah do stavby a ta stavba byla znehodnocena,“ říká vedoucí stavebního úřadu Marie Mynaříková.

Podle stavebního úřadu byla část stavby poničena a vzhledem k tomu, že stavba stojí na veřejném prostranství, může dojít k ohrožení lidí. „Vlastník stavby měl nejdřív tuto věc konzultovat se stavebním úřadem,“ dodává Mynářová.

Bunkr ve Vratěníně upravil student umění Ondřej Bělica. Jeho zásah budí zájem i emoce.

Úřad bude záležitost dál projednávat, už teď je ale jisté, že došlo k přestupku, za který majiteli hrozí pokuta až 200 tisíc korun.

Majitel bunkru Jaroslav Zelinka doufá, že postih nebude tak velký. „Pokud došlo k něčemu, co nemá, jsem za to jako majitel zodpovědný a vyřeším to. Pokud to nebudou hnát do nějakých nesmyslných výšin, tak se ani dál bránit nebudu,“ konstatuje Zelinka.

Ondřej Bělica chtěl svým činem rozvířit diskusi o bunkrech, kterých jsou v českém pohraničí desetitisíce a jsou většinou nevyužité. Řezem chtěl ukázat konstrukci a sílu materiálu, ze kterých jsou postavené.

Bunkr ve Vratěníně upravil student umění Ondřej Bělica. Jeho zásah budí zájem i emoce.

S tímto záměrem také oslovil Jaroslava Zelinku. Svůj plán mu představil a majiteli bunkru se nápad líbil. „Bral jsem to jako možnost, že to přiláká lidi. Že se tady třeba zastaví, aby se na to podívali,“ vysvětluje.

Jaroslav Zelinka už dřív plánoval ke svému vratěnínskému bunkru postavit tabule s informacemi o historii československého opevnění a tohoto bunkru zvlášť. Tento záměr stále trvá.

autor: gaj
Spustit audio