Zadržené migranty mimořádně přijímají i v Zastávce u Brna. Je jich tam 150

Čeští policisté za první polovinu letošního roku zadrželi přes tři tisíce nelegálních běženců. Kapacita záchytných táborů nedostačuje, a tak zadržené uprchlíky mimořádně přijímá třeba azylové středisko v Zastávce u Brna. Uzavřený areál proto hlídají desítky policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlické zařízení v Zastávce u Brna

Uprchlické zařízení v Zastávce u Brna | Zdroj: ČTK

V areálu uprchlického střediska v Zastávce u Brna je teď asi 150 lidí – jde o rodiny s dětmi i mladé muže. Areál je neprodyšně uzavřený. Bez povolení nesmí nikdo dovnitř a obyvatelé zase nesmějí ven.

„V minulosti, když to centrum začalo, tak tady bývaly větší problémy, protože azylanti mívali vycházky a mohli se volně pohybovat po Zastávce,“ vzpomíná Roman Ištok, který žije v těsném sousedství uprchlického centra od narození.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadržené běžence mimořádně přijímá i azylové středisko v Zastávce u Brna. Natáčel o tom redaktor Tomáš Jelen

Jeho soused František Svačina mu dává za pravdu. „V prvopočátku byly problémy, protože tady byla invaze z Rumunska, a ti tábořili kdekoliv. Na nádraží a tak dále.“

Oba dva muži se ale shodují, že současnou migrační vlnu zvládá personál uprchlického střediska dobře.

Podle ministerstva vnitra je však kapacita českých záchytných táborů pro uprchlíky nedostatečná. A plánují navýšení o tisíc lůžek.

„Ministerstvo vnitra a policie tipují lokality, kde by došlo k umísťování běženců,“ říká jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD s tím, že prostory by mohly poskytnout i jednotlivé kraje.

Obec chce objekt lépe technicky zabezpečit

I když areál v Zastávce hlídá nepřetržitě několik desítek policistů, obec plánuje zlepšení technického zabezpečení celého objektu.

„Existence jakéhokoli azylového zařízení uprostřed obce s sebou vždy přináší nepříjemné záležitosti. I když v obci Zastávka máme s působením tohoto zařízení 25leté zkušenosti,“ poznamenává starosta Zastávky Petr Pospíšil z ČSSD.

Čeští policisté počítají s tím, že kvůli vzrůstajícímu počtu nelegálních migrantů v průběhu srpna ještě zpřísní kontroly na státních hranicích.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme